Ivan Kožedubin lukuisat ilmavoitot tekivät hänestä ­neuvostopropagandan kultapojan, joka ­esiintyi tuon tuostakin lehdissä ja filmeissä.

Kuka pudotti eniten saksalaisia?

Kuka liittoutuneiden lentäjä saavutti toisen maailmansodan aikana eniten ilmavoittoja?

Venäläinen Ivan Kožedub pudotti liittoutuneista eniten saksalaiskoneita. Hänet lähetettiin maaliskuussa 1943 Saksan vastaiselle ­rintamalle, missä hän palveli sodan loppumiseen asti. Kožedubin väitetään pudottaneen ­saksalaisten lisäksi kaksi yhdysvaltalais­konetta, jotka olivat vahingossa hyökänneet hänen kimppuunsa.

Kožedub saavutti kiistatta eniten ilmavoittoja, mutta hän ei silti välttämättä ollut liittoutu­neiden paras lentäjä. Muut liittoutuneiden ilmavoimat määräsivät lentäjänsä säännöllisesti lomille tai koulutustehtäviin, jotta nämä olisivat paremmin ­kestäneet taistelujen aiheuttamaa hermo­painetta. Näin heillä oli vähemmän tilaisuuksia pudottaa vihollis­koneita kuin neuvostolentäjillä, ­joiden hermoista ei juurikaan piitattu.

Saksalaislentäjätkään eivät pitäneet hermolomia. Esimerkiksi Erich Hartmann teki itärintamalla kaik­kien aikojen ennätyksen eli 352 ilmavoittoa, ja suomalainen Ilmari Juutilainenkin saavutti todistetusti 94 ilmavoittoa.