Kuka pudotti eniten saksalaisia?

Kuka liittoutuneiden lentäjä saavutti toisen maailmansodan aikana eniten ilmavoittoja?

Ivan Kožedubin lukuisat ilmavoitot tekivät hänestä ­neuvostopropagandan kultapojan, joka ­esiintyi tuon tuostakin lehdissä ja filmeissä.

Venäläinen Ivan Kožedub pudotti liittoutuneista eniten saksalaiskoneita. Hänet lähetettiin maaliskuussa 1943 Saksan vastaiselle ­rintamalle, missä hän palveli sodan loppumiseen asti. Kožedubin väitetään pudottaneen ­saksalaisten lisäksi kaksi yhdysvaltalais­konetta, jotka olivat vahingossa hyökänneet hänen kimppuunsa.

Kožedub saavutti kiistatta eniten ilmavoittoja, mutta hän ei silti välttämättä ollut liittoutu­neiden paras lentäjä. Muut liittoutuneiden ilmavoimat määräsivät lentäjänsä säännöllisesti lomille tai koulutustehtäviin, jotta nämä olisivat paremmin ­kestäneet taistelujen aiheuttamaa hermo­painetta. Näin heillä oli vähemmän tilaisuuksia pudottaa vihollis­koneita kuin neuvostolentäjillä, ­joiden hermoista ei juurikaan piitattu.

Saksalaislentäjätkään eivät pitäneet hermolomia. Esimerkiksi Erich Hartmann teki itärintamalla kaik­kien aikojen ennätyksen eli 352 ilmavoittoa, ja suomalainen Ilmari Juutilainenkin saavutti todistetusti 94 ilmavoittoa.