Creative Commons
Gustav ja Arnold Schwarzenegger

Oliko Arnold Schwarzeneggerin isä natsi?

Vuonna 1990 Hollywoodin lehdissä kerrottiin, että Arnold Schwarzeneggerin isä oli Hitlerin joukoissa taistellut natsi. Tähti on sittemmin itse tutkinut isänsä menneisyyttä.

”En tiedä paljonkaan isäni menneisyydestä. En tiedä, onko se hyvä vai paha, mutta toivon, että otatte siitä selvää”, rabbi Marvin Hier on muistellut Hollywood-tähti Arnold Schwarzeneggerin sanoneen hänelle vuonna 1990.

Vähän aiemmin Hollywoodissa oli alkanut kiertää huhuja, joiden mukaan itävaltalaissyntyisen Schwarzeneggerin isä Gustav oli ollut natsi ja taistellut Hitlerin joukoissa. Tähti halusi nyt holokaustia tutkivan järjestön perustaneen Marvin Hierin kaivelevan isänsä taustoja.

Hier löysi asiakirjoja, joiden mukaan isä oli ollut natsipuolueen jäsen. Mitään viitteitä tämän syyllistymisestä sotarikoksiin ei kuitenkaan löytynyt.

Gustav ja Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzeneggerin isä kuoli vuonna 1972 muutama vuosi ennen Arnoldin filmidebyyttiä.

© Creative Commons

Isä haavoittui Leningradissa

Vuonna 2003 yhdysvaltalainen Los Angeles Times -lehti löysi Itävallan valtionarkistosta todisteita siitä, että Gustav oli kuulunut SA:han, natsipuolueen rähinäjoukkoihin. Isä oli liittynyt SA:han vuonna 1939 noin puoli vuotta niin sanotun kristalliyön jälkeen, jossa SA oli tuhonnut juutalaisten koteja, yrityksiä ja synagogia Saksassa ja Itävallassa.

Lisäksi asiakirjoista selvisi, että isä oli palvellut sotilaspoliisina Saksan armeijassa Ranskassa, Belgiassa, Puolassa ja Neuvostoliitossa. Hänen tarkemmista toimistaan ei tiedetä, mutta vuonna 1943 hänet kotiutettiin hänen haavoituttuaan Leningradissa.

Arnold Schwarzenegger ei ole koskaan itse yrittänyt peitellä isänsä menneisyyttä. Aiemmin hän on kertonut, että isä pakeni sodan demoneja alkoholiin. Maaliskuussa 2022 Arnold kertoi isästään sosiaalisessa mediassa julkaistulla videolla, jolla hän pyysi venäläisiä lopettamaan hyökkäyksen Ukrainaan.

VIDEO: Katso Arnoldin vetoomus venäläisille