Miljoonien juutalaisten kohtalo sinetöitiin 80 vuotta sitten Berliinin esikaupunkialueella.
Kourallinen natsijohtajia kokoontui 20. tammikuuta 1942 niin kutsutussa Wannseen konferenssissa keskustelemaan siitä, mikä olisi paras tapa toteuttaa Adolf Hitlerin määräys ”juutalaiskysymyksen lopullisesta ratkaisusta” – eli Euroopan noin 11 miljoonan juutalaisen tuhoamisesta.
Tapaamisen järjesti natsi-Saksan turvallisuuspoliisin johtaja Reinhard Heydrich. Paikalla oli lisäksi SS-johtoa ja eri ministeriöiden johtavia virkamiehiä.
Heydrichin tavoite oli varmistaa virkamiesten lojaalius ja koordinoida kansanmurhan käytännön toteutusta.
Hitler teki päätöksensä
Konferenssista on säilynyt vain yksi pöytäkirja, josta käy ilmi, että natsit suunnittelivat aluksi karkottavansa juutalaiset Itä-Eurooppaan, missä nämä pakotettaisiin orjatyöhön, kunnes juutalaiset tuhottaisiin kokonaan.
Osa historioitsijoista on sitä mieltä, että holokaustista päätettiin nimenomaan Wannseessa. Kaikesta päätellen Adolf Hitler oli kuitenkin tehnyt päätöksen jo syksyllä 1941, ja juutalaisten kansanmurha oli jo käynnissä konferenssin aikaan.
Saksalaiset kuolemanpartiot – Einsatzgruppen – olivat esimerkiksi jo puolen vuoden ajan murhanneet Itä-Euroopan juutalaisia, ja Chelmnon tuhoamisleirillä natsit olivat alkaneet murhata juutalaisia jo kuusi viikkoa ennen Wannseen konferenssia.