Galleria: Natsivallan viime hetket

Flensburg, Saksa. Adolf Hitler oli kuollut ja Berliini raunioina. Rintamalinjat murenivat saksalaisjoukkojen joutuessa paniikkin. Hitlerin jälkisäädös määräsi silti sotaa jatkettavan.

Flensburg, Saksa. Kun Adolf Hitler oli kuollut ja Berliini raunioina, saksalaisten taistelumoraali heikkeni liittoutuneiden ahdistamilla rintamilla. Hitlerin testamentti määräsi jatkamaan sotaa, mutta hänen seuraajansa suuramiraali Karl Dönitz päätti toisin kansan parhaaksi.

Toisen maailmansodan loppuvaiheessa Saksan armeija siirsi päämajansa Flensburgiin. Taistelua yritettiin jatkaa, mutta miehistä ja varusteista oli pulaa.

  1. toukokuuta 1945 aseet vaikenivat Berliinissä. Viimeiset saksalaisjoukot oli kukistettu, ja neuvostoarmeija hallitsi monin paikoin raunioitunutta kaupunkia.
  1. toukokuuta 1945 puna-armeija pääsi Berliinin valtiopäivätalolle. Rakennuksen katolle kohotettiin Neuvostoliiton lippu.

Saksalaisten pääneuvottelija Hans-Georg von Friedeburg tapasi sotamarsalkka Bernard Montgomeryn. Saksalaiset suostuivat antautumaan Alankomaissa, Tanskassa ja Luoteis-Saksassa.

Uupuneet saksalaiset antautuivat mieluummin yhdysvaltalaisille kuin neuvostojoukoille.

Hermann Göring oli yhdysvaltalaisten vankina. 18. toukokuuta 1945 hän pääsi kuitenkin kertomaan lehdistölle baijerilaisessa ravintolassa Hitlerin vastanneen keskitysleireistä.

Brittisotilaat vangitsivat muun muassa Speerin, Dönitzin ja Jodlin Flensburgissa.