Shutterstock
Haudanryöstäjät Kuurinmaalla

Kilpajuoksua maailmansodassa kaatuneiden haudoilla

Latviassa käydään päivittäin hiljaista sotaa lapioin ja metallinilmaisimin. Haudanryöstäjät ryöväävät toisen maailmansodan aikaisia hautoja, ja joukko vapaaehtoisia yrittää puolestaan pelastaa kaatuneet unohdukselta. He käyvät kilpajuoksua aikaa vastaan.

Kuolleita sotilaita on kaikkialla Latviassa: teiden alla, metsissä ja koulujen alla makaa tuhansia toisessa maailmansodassa kaatuneita. Unohdettuina ja tunnistamattomina.

Haudat eivät saa olla rauhassa – asialla ovat niin sanotut ”Black Diggers”, jotka etsivät aseita, kypäriä ja mitaleita. Esineitä, joilla haudanryöstäjät voivat rikastua.

”Riippuen löydetyistä esineistä niistä voi saada pimeillä markkinoilla mitä vain parista sadasta dollarista satoihin tuhansiin dollareihin”, kertoo latvialainen historioitsija ja kirjailija Valdiz Kuzmins.

Tekevät vainajien tunnistamisesta mahdotonta

Yleensä ryöstäjien havittelemia esineitä löytyy kaikessa kiireessä taistelukentille haudatuilta sotilailta, minkä vuoksi haudanryöstäjät ovat suuri ongelma.

”Kun vainajat on ryöstetty, heitä on mahdotonta tunnistaa”, Kuzmins sanoo.

Samaa kertoo Thomas Schock, joka johtaa saksalaisen sotahautakomission kaivauksista vastaavaa osastoa. Komissio etsii sodassa kaatuneita saksalaisia ja hautaa heitä perustamilleen sotilashautausmaille. Schock, jonka osaston tehtäviin kuuluu tunnistaa löydettyjä vainajia, sanoo, että ongelma on kasvussa.

”Aluksi ryöstäjät tyytyivät saappaisiin tai muihin varusteisiin, sitten ruumiilta haluttiin kultahampaatkin. Menossa on uusi aalto, jossa kyse on arvokkaista sotilaallisista kunniamerkeistä ja univormujen osista.”

Katso video kaivauksilta, joissa etsitään Latviassa toisessa maailmansodassa kaatuneiden sotilaiden ruumiita.

Vapaaehtoiset etsivät kaatuneita

Saksalaiset ovat muun muassa aloittaneet yhteistyön Legenda-nimisen vapaaehtoisjärjestön kanssa, joka tekee oma-aloitteisesti etsintöjä muun muassa Latvian Kuurinmaalla. Siellä kuoli toisen maailmansodan loppupuolella 200 000 saksalaista ja puna-armeijan sotilasta.

Järjestö löytää ja kaivaa esiin vuosittain satoja unohdettuja sotilaita ja toimittaa näiden luut ja omaisuuden asiasta vastaaville viranomaisille.

Kilpajuoksua haudanryöstäjiä vastaan on kuitenkin vaikea voittaa. Kuurinmaan taistelukenttä on valtava ja etsintäväkeä on vähän, joten haudanryöstäjät pääsevät usein pälkähästä.

Löydettyjen joukossa on skandinaaveja

Yksi Legendan vapaaehtoisista on hollantilainen Kim Blok, kotimaassaan armeijan kapteeni:

”Kaatuneet ovat sotilaita, kuten minä – ja olisi hirveä ajatus jäädä unohdetuksi ja hautaamatta sotakentälle. Sota ei ole ohi, ennen kuin viimeinenkin sotilas on haudattu. Sen vuoksi minä haluan olla tässä mukana.”

Legenda ei ole löytänyt ainoastaan saksalaisten ja venäläisten ruumiita, vaan mukana on myös pohjoismaalaisia, jotka taistelivat Saksan joukoissa.