Shutterstock

Keskitysleirivartijaa syytetään 3 518 murhasta

Aika käy syyttäjäviranomaisilta vähiin. Satavuotias natsi voi jäädä viimeiseksi, joka joutuu vastuuseen teoistaan sodassa.

Vuosien vieressä elossa on yhä vähemmän heitä, jotka osallistuivat toisen maailmansodan holokaustiin. Harvat yhä elossa olevat ovat usein niin heikkoja, ettei heitä enää voida saattaa oikeuteen julmista rikoksistaan.

Siksi on huomionarvoista, että Saksa nyt vie erään 100-vuotiaan Sachsenhausenin keskitysleirin vartijan oikeuteen. Ikääntynyt vartija voi hyvin jäädä viimeiseksi natsiksi, joka joutuu vastuuseen rikoksistaan sodan aikaan.

Oikeus on arvioinut 100-vuotiaan olevan siinä kunnossa, että hän voi käydä läpi oikeusprosessin, joskin oikeudenkäyntipäivät pidetään todennäköisesti lyhyinä hänen ikänsä ja terveytensä vuoksi.

”Suojavyöhyke; ammutaan varoittamatta kovilla”, varoitettiin Sachenhausenin keskitysleirin kyltissä.

© Shutterstock

1100 000 kuoli keskitysleirillä

Syytetty toimi natsipuolueen rivijäsenenä Sachsenhausenin keskitysleirillä vuosina 1942–1945. Leirillä oli sen perustamisesta vuonna 1936 vuoteen 1945 asti yhteensä yli 200 000 vankia, joista lähes 100 000 kuoli.

Saksan viranomaiset uskovat voivansa todistaa, että syytetty vartija oli osallinen ainakin 3 518 vangin murhiin.

Syyttäjäviranomaisilla on nyt tutkinnassa kaikkiaan 17 vanhaa natsipyöveliä, mutta harva heistä päätynee oikeuteen. Satavuotiaan vartijan lisäksi sinne on tällä erää joutumassa vain Stutthofin keskitysleirin komentajan sihteerinä toiminut 96-vuotias nainen.