Keskitysleiri – Trauma voi periytyä lapsille

Yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän kiistanalaisen teorian mukaan keskitysleiri ja siellä saadut traumat ovat vaikuttaneet vankien lasten perimään.

Keskitysleireillä menehtyi miljoonia juutalaisia, mutta jotkut jäivät henkiin. Uuden tutkimuksen mukaan heidän kokemansa kauhut muuttivat heidän lastensa geenejä.

Newyorkilaissairaalassa tehtiin keskitysleiritutkimus

Juutalaisvankien keskitysleireillä saamat traumat jättivät jälkensä jopa heidän lastensa perimään. Näin väittää Yhdysvalloissa New Yorkissa toimivan Mount Sinai -sairaalan tutkimusryhmä, joka tutki 32:ta natsien vainoista selvinnyttä juutalaismiestä ja -naista.

Uhrien lasten dna tutkittiin

Tutkijat analysoivat vainojen uhrien ja heidän lastensa perimän ja vertasivat tuloksia juutalaisperheisiin, jotka elivät toisen maailmansodan aikana Euroopan ulkopuolella. Keskitysleirivankien lapsilla oli suurempi riski sairastua muun muassa stressiperäisiin sairauksiin.

”Lasten geenimuutokset voivat johtua vain vanhempien kokemuksista holo­kaustin aikana”, toteaa tutkimusta johtanut neurologi ja psykiatri Rachel Yehuda. Tutkimus on kiistanalainen, sillä kaikki tutkijat eivät usko ympäristötekijöiden muuttavan geenejä. Hiirikokeissa pelon on kuitenkin voitu todistaa periytyvän.

Lue lisää: SS loi kuolemantehtaan Auschwitziin, josta tuli yksi historian kammottavimmista paikoista ja jossa historioitsijoiden mukaan menehtyi 1,1 miljoonaa ihmistä.