Getty Images

Tohtori Mengele joutui lääketieteellisiin tutkimuksiin

Saksalainen lääkäri Josef Mengele teki toisen maailmansodan aikaan julmia ihmiskokeita muun muassa lapsilla. Nyt hän on päätynyt itse tutkimuspöydälle Brasiliaan Sao Paulon yliopistoon.

Yli 70 vuotta rikostensa ja yli kolme vuosikymmentä kuolemansa jälkeen natsilääkäri Josef Mengele on taas otsikoissa. Hänen luitaan käytetään nyt tulevien brasilialaisten lääkäreiden opetuksessa.

”Luiden avulla voimme havainnollistaa, miten ihminen voidaan tunnistaa tutkimalla hänen jäännöksiään ja vertaamalla niitä hänestä hänen elinaikanaan kerättyihin tietoihin”, tohtori Daniel Munoz kertoi.

Mengele loukkaantui Auschwitzissa

Mengelen luut sopivat tarkoitukseen hänen sodanaikaisten potilastietojensa perusteella.

Hänen terveydentilastaan ei sen sijaan ole juurikaan tietoja vuosilta 1960–1979, jolloin hän eli salanimen turvin Brasiliassa.

Mengelen jäännökset löydettiin Sao Paulon eteläpuolelta vuonna 1985, ja ne toimitettiin tohtori Munozin huostaan.

”Tutkimuksissa Mengelen lantion vasemmalta puolelta löytyi murtuma.

Vamma mainitaan hänen sotilaspapereissaan, joissa kerrotaan, että hän oli murtanut lantionsa moottoripyöräonnettomuudessa Auschwitzissa,” Munoz selitti.

Mengele hoiti itse itseään

Mengelen kallossa vasemmassa poskiluussa on pieni reikä, joka on Munozin mukaan seurausta pitkittyneestä poskiontelotulehduksesta. Lisäksi jos hänen suutaan ja hampaitaan katsoo tarkasti, voi nähdä jälkiä mätäpaiseista, joita hän yritti itse poistaa partakoneenterällä.

Mengele ei uskaltanut mennä hammaslääkäriin, jottei hän olisi paljastunut ja joutunut oikeuteen.

Mengeleä piilotelleiden ystävien mukaan hän hukkui uintireissulla 7. helmikuuta 1979 saatuaan sairauskohtauksen.

Lue täältä lisää Josef Mengelestä