Raportti natsien rikoksista

Saksalainen tutkija on löytänyt lontoolaisesta arkistosta erittäin harvinaisen toisen maailmansodan aikaisen raportin, jossa kerrotaan natsien julmuuksista Düsseldorfin juutalaisia kohtaan.

Raportin mukaan juutalaiset koottiin suuriksi ryhmiksi ja ahdettiin junanvaunuihin epäinhimillisiin oloihin.

Saksalainen historioitsija Bastian Fleermann on löytänyt erittäin harvinaisen asiakirjan juutalaisiin kohdistuneesta vainosta. Hän löysi raportin tehdessään rutiinitutkimusta Lontoon Wiener Libraryssä holokaustin tutkimuksen arkistossa.

Juutalaiset joutuivat seisomaan jopa neljä päivää

Asiakirjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti 992 juutalaisen lähettämisestä marraskuussa 1941 Düsseldorfista Minskiin Valko-Venäjälle. Raportissa poliisipäällikkö Wilhelm Meurin kuvailee junamatkaa itään pakkassäässä. Hän muun muassa kertoo, että juutalaiset oli ahdettu vaunuihin niin, että he joutuivat seisomaan jopa neljä vuorokautta yhteen menoon. Lisäksi kuljetettavat eivät saaneet juomavettä sen jälkeen, kun juna oli ylittänyt Neuvostoliiton rajan. Raportin mukaan Saksasta tuodut juutalaiset ”purettiin” junasta hyvässä järjestyksessä Minskissä, jonka getosta 8 000 Venäjän juutalaista oli jo viety pois ja ammuttu.

Meurin myös valittaa raportissa sitä, että hän joutui matkustamaan kotiin kolmannessa luokassa. Häntä harmitti lisäksi saamansa alkoholiannoksen pienuus ja korvaläppien puute.
Vastaavia asiakirjoja on aiemmin löydetty vain yksi, sillä natsit hävittivät sodan loppuvaiheessa useimmat todisteet rikoksistaan. Tutkijat pitävätkin asiakirjaa historiallisesti erittäin merkittävänä.