10.4.1932: Hitler jää toiseksi
Saksalle valitaan presidentti. Kaikki puolueet, paitsi natsit ja kommunistit, tukevat istuvaa presidenttiä Paul von Hindenburgia, ja hän saa 53 % äänistä. Hitler tulee toiseksi 36,8 %:n äänisaaliilla.
1.6.1932: Hallituksen tuki
Presidentti Hindenburg nimittää Franz von Papenin valtakunnan-kansleriksi. Hänestä tulee konservatiivisen vähemmistöhallituksen johtaja, joka yrittää saada tukea NSDAP:lta.
20.7.1932: Vihollinen nurin
Von Papen hajottaa kansallissosialistien painostuksesta Preussin sosiaalidemokraattisen hallituksen. Kyseessä on todellisuudessa vallankaappaus, josta varsinkin pääkaupungin natsit hyötyvät.
31.7.1932: NSDAP on suurin
Valtiopäivävaaleissa NSDAP nousee suurimmaksi puolueeksi saatuaan 37,3 % äänistä. Hitler haluaa valtakunnankansleriksi eikä suostu varakansleriksi.
9.8.1932: Lakiuudistus
NSDAP saa läpi lakiehdotuksen poliittisesta väkivallasta annettujen rangaistusten kiristämiseksi. Rangaistukseksi tulevat mm. elinkautinen ja kuolema. Hitler hyödyntää lakia myöhemmin vastustajiansa vastaan.
6.11.1932: Natseille tappio
NSDAP kokee tuntuvan häviön vaaleissa. Von Papen astuu syrjään. Hänen seuraajansa on kenraali Kurt von Schleicher, joka haluaa muodostaa yhteishallituksen sosiaalidemokraattien kanssa.
30.1.1933: Hitleristä kansleri
Entinen valtakunnankansleri von Papen pyrkii takaisin valtaan. Hän olettaa pystyvänsä pitämään natsit kurissa ja taivuttelee presidentin nimittämään Hitlerin valtakunnankansleriksi ja itsensä varakansleriksi.
27.2.1933: Berliinissä palaa
Valtiopäivätalo palaa Berliinissä. Natsit aavistelevat kommunistien valmistelevan vallankumousta. Kommunistipuolueen johto pidätetään ja lehti lakkautetaan.
5.3.1933: Hitler saa vallan
Valtiopäivävaaleissa NSDAP ei saa ehdotonta enemmistöä mutta kuitenkin 43,9 % äänistä. Hitlerillä on nyt melkoisesti valtaa, ja von Papen on Hitlerin johdateltavissa.
23.3.1933: Saksan diktaattori
Pian vaalien jälkeen natsit alkavat käyttää valtaansa. Hallitus mm. laatii lain, joka siirtää lainsäädäntöoikeuden valtakunnan-kanslerille neljäksi vuodeksi.
7.4.1933: Juutalaiset syrjään
Natsit säätävät ns. virkamieslain, joka estää juutalaisilta ja muilta ei-arjalaisilta pääsyn valtion virkoihin. Pian myös muun muassa lääkärin, asianajajan ja opettajan ammatit suljetaan juutalaisilta.
2.5.1933: Ammattiyhdistykset
Riippumattomat ammattiyhdistykset kielletään. Kaikkien työläisten ja työnantajien tulee liittyä jäseniksi natsien Deutsche Arbeitsfrontiin (DAF). Pian kielletään myös kaikki muut puolueet kuin NSDAP.
16.5.1934: Armeijan tuki
Hitler lupaa nostaa armeijan entiseen loistoonsa – vastapalvelukseksi armeija lupaa tukea Hitlerin pyrkimyksiä nousta sairauden heikentämän Hindenburgin seuraajaksi.
30.6.1934: Pitkien puukkojen yö
Sturmabteilungin (SA) valta on kasvanut, ja Hitler kokee sen uhkaksi. Oman asemansa suojaamiseksi hän vangituttaa ja teloituttaa SA:n johtoa ns. pitkien puukkojen yönä, jolloin sadat ihmiset menettävät henkensä.
2.8.1934: Hitleristä tulee Führer
Presidentti Paul von Hindenburg kuolee 86-vuotiaana. Hitlerin luotsaama hallitus laatii lain, jolla presidentin valtuudet sekä armeijan komento siirtyvät valtakunnankanslerille. Hitler ottaa tittelin ”Führer und Reichskanzler”.