Natseilla oli 42 500 leiriä ja ghettoa

13 vuotta kestäneessä tutkimuksessa on selvinnyt, että natsit perustivat keskitysleirejä ja ghettoja kuusi kertaa enemmän kuin on luultu.

Juutalaismies ohjaa juutalaisia Łódzin kaupungin ghettoon Puolassa.

Natsit perustivat luultua enemmän keskitysleirejä

Toisen maailmansodan ­aikainen juutalaisten jouk­ko­tuho vaati todennäköisesti paljon enemmän uhreja kuin tähän asti on uskottu, arvioivat yhdysvaltalaisen Holo­caust Memorial Museumin tutkijat. Kartoitettuaan juutalaisvainoja 13 vuoden ajan he ovat saaneet selville, että ­natsit perustivat kaikkiaan noin 42 500 leiriä ja ghettoa vuosina 1933–45. Tähän asti määräksi on arvioitu 7000.

"Olemme tienneet leirien ja ghettojen järkyttävistä olosuhteista, ja näitä uusia lukuja on vaikea uskoa todeksi", toteaa Washingtonissa sijaitsevan ­German Historical Institutin johtaja Hartmut Berghof.

Pelkästään Berliinissä 3 000 leiriä

Luku sisältää yli 30 000 pakkotyöleiriä, 1 150 ghettoa, 980 keskitysleiriä, 1 000 ­sotavankileiriä, 500 bordellia sekä tuhansia leirejä, joissa tapettiin vanhuksia tai tehtiin naisille pakkoabortteja. Pelkästään Berliinissä oli 3 000 ja Hampurissa 1 300 leiriä.

Monet saksalaiset väittivät sodan jälkeen, etteivät he tienneet natsien ­rikoksista. Leirien ja ghettojen valtavan määrän vuoksi tuntuu kuitenkin epäuskottavalta, etteivät siviilit olisi olleet tietoisia
natsien julmuuksista.

Holokaustista on ollut vaikeaa muodostaa kokonais­kuvaa, sillä monista leireistä ja ghetoista tiedettiin vain paikallisesti. Uudessa tutkimuksessa on käytetty yli 400:aa tietolähdettä. Tutkijat uskovat, että holokaustissa murhattiin tai vangittiin 15–20 miljoonaa juutalaista.