NASA syytää miljoonia entisen natsin avaruusideaan

Entinen natsien rakettisuunnittelija sai 50 vuotta sitten idean. Nyt Yhdysvaltojen avaruushallinto aikoo panostaa noin kymmenen miljoonan euron verran rahaa testatakseen, onko idea mahdollista toteuttaa.

Werhner von Braun kehitti 1960-luvulla halvan avaruusaseman konseptin. Nyt NASA aikoo tutustua ideaan lähemmin.

© Creative Commons

Wernher von Braun kehitti 1960-luvulla idean, miten valmistaa halpoja avaruusasemia.

NASA on nyt solminut noin 10 miljoonan euron arvoisen sopimuksen kolmen yksityisen amerikkalaisen yrityksen kanssa testatakseen, onko ideaa mahdollista toteuttaa.

Polttoainesäiliöstä laboratorio

Tarkoitus on hyödyntää Maan kiertoradalle lähetettyjä raketteja avaruusasemien rakennusaineena.

Wernher von Braunin suunnitelman mukaan avaruuteen lähetettäisiin kaksi rakettia: miehittämätön ja miehitetty.

Miehittämätön raketti kuljettaisi erilaisia tarvikkeita ja rakennusosia, ja toinen raketti kuljettaisi avaruuteen miehistön. Miehittämättömän raketin polttainesäiliötä voitaisiin esimerkiksi hyödyntää osana avaruusaluksen laboratoriota.

Ex-natsi menestyi NASAssa

Idean isä, saksalainen insinööri Wernher von Braun, oli mukana kehittämässä V2-rakettia Saksalle toisen maailmansodan aikana. Raketin piti olla natsien valttikortti, jolla Britannia lannistettaisiin ja joka toisi Saksalle sodan voiton.

Von Braun oli erikoistunut avaruustekniikkaan, ja sodan jälkeen hän antautui yhdysvaltalaisille ja siirtyi tärkeimpine alaisineen Yhdysvaltoihin.

Wernher von Braun toimistossaan Marshall Space Flight Centerissä Alabamassa vuonna 1964.

© Creative Commons

Yhdysvalloissa von Braunista tuli avaruusohjelman johtaja, ja hän oli muun muassa ensimmäiset ihmiset Kuuhun vieneen Saturn V -raketin pääsuunnittelija.