Adolf Hitler nimitettiin Saksan valtakunnankansleriksi 30. tammikuuta 1933. Heti nimityksen jälkeen Hitlerin apurit ryhtyivät raivaamaan poliittisia vastustajia hänen tieltään.
Berliinin valtiopäivätalon tulipalon jälkeen pidätykset kiihtyivät, ja niiden kohteeksi joutuivat etenkin kommunistit, joita Hitlerin syytti palosta.
Kymmeniä kommunisteja pidätettiin, ja vankilat alkoivat olla pian ääriään myöten täynnä poliittisten vankien vuoksi.
Thüringenissä natsit päättivät tämän vuoksi muuttaa Nohran kylässä sijainneen sotilaskoulun kommunistien keskitysleiriksi.
Sotilaskoulu otettiin virallisesti käyttöön ensimmäisenä Hitlerin Saksan keskitysleirinä 3. maaliskuuta 1933. Yhteen koulurakennuksista suljettiin tällöin noin 250 vankia, jotka joutuivat elämään epäinhimillisissä olosuhteissa.
Poliisit ja sotilaskoulun oppilaat vartioivat vankeja, jotka viettivät aikansa olkien peittämillä lattioilla, kunnes heidät noudettiin kuulusteluihin.
Kouluja muutettiin keskitysleireiksi
Eri puolille natsi-Saksaa avattiin vuoden kuluessa noin 70 muutakin keskitysleiriä. Ensimmäiset keskitysleirit olivat pieniä, ja natsipuolueen paikallisosastot ja poliisi perustivat niitä tyhjiin tehdas- ja koulurakennuksiin, kun tuhansille poliittisille vangeille tarvittiin nopeasti sijoituspaikkoja.
Ratkaisu oli kuitenkin vain väliaikainen, ja jo parin kuukauden jälkeen Nohran keskitysleiri suljettiin ja sen vangit siirrettiin vankilaan.
Myös monet muut väliaikaiset keskitysleirit suljettiin vuoden 1933 aikana. Natsit rakensivat kuitenkin edelleen uusia leirejä, ja kolmannen valtakunnan myöhemmät keskitysleirit loivat toisen maailmansodan aikana hirvittävät puitteet pakkotyölle, kärsimykselle ja miljoonien ihmisten kuolemalle holokaustin aikana.