Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Millaisia ihmiskokeita natsit tekivät?

Toisen maailmansodan aikana natsilääkärit tekivät julmia kokeita keskitysleirivangeilla. Kokeet tehtiin ilman puudutusta, ja ne johtivat usein koehenkilöiden kuolemaan.

Shutterstock

Natsit tekivät toisen maailmansodan aikana keskitysleirivangeilla runsaasti ihmiskokeita.

Niiden tarkoituksena oli muun muassa testata uusia aseita, kehittää hoitomenetelmiä sotilaskäyttöön ja tukea natsien rotuoppia tieteellisesti.

Julmia kokeita tekivät pääasiassa lääkärit, ja useimmat niistä veivät uhreiltaan hengen tai vammauttivat nämä pysyvästi.

Esimerkiksi Ravensbrückin keskitysleirillä kokeiltiin vuosina 1942–1943 lihasten, luiden ja hermojen siirtoja, jotta saataisiin tietoa haavoittuneiden sotilaiden hoitoa varten.

Josef Mengelen maalliset jäännökset tunnistettiin DNA-testillä vuonna 1985.

© United States Holocaust Memorial Museum

Mengele välttyi rangaistukselta

Yksi pahimmista natsilääkäreistä oli Josef Mengele, joka teki kokeita tuhansilla lapsilla, lyhytkasvuisilla ja kaksosilla Auschwitz-Birkenaussa.

Hän muun muassa ompeli vankeja yhteen ja ruiskutti näihin myrkkyä yrittäen ilmeisesti todistaa arjalaisen rodun ylivertaisuutta.

Sodan jälkeen hän pakeni ja eli salanimellä Etelä-Amerikassa kuolemaansa asti vuonna 1979.

Tuskalliset toimenpiteet tehtiin ilman puudutusta.

Dachaussa ja Auschwitzissä puolestaan haluttiin tutkia kylmyyden vaikutuksia ihmisiin, minkä vuoksi vankeja pidettiin tuntikausia pakkasessa tai jäävesialtaissa.

Sen jälkeen jotkut vielä heitettiin kiehuvaan veteen.

Natsien lääketieteelliset kokeet vaativat tuhansien ihmisten hengen.

Imageselect

Sigmund Rascher oli natsi-Saksan ilmavoimien lääkäri. Hän teki muun muassa kokeita, joissa hän jäähdytti vankeja. Rascher pidätettiin SS-johtaja Heinrich Himmlerin käskystä huhtikuussa 1944, ja hänet teloitettiin syytettynä sieppauksista, murhasta ja tutkimustulosten vääristelystä.

Imageselect

Ernst Holzlöhner oli fysiologian professori, joka teki kokeita Dachaun keskitysleirin vangeilla. Liittoutuneet pidättivät hänet sodan jälkeen, mutta hän teki itsemurhan kesäkuussa 1945 ennen oikeudenkäyntiä.

Imageselect

Vankeja pidettiin tuntikausia jäävesialtaissa, jotta voitaisiin tutkia, miten sotilaat reagoivat pakkaseen. Jotta kokeet vastaisivat todellisia olosuhteita, vangeille puettiin joskus päälle univormu ja sotilaan varusteet.

Imageselect

Muiden kokeiden vuoksi keskitysleirivankeja myös nälkiinnytettiin, kaasutettiin ja myrkytettiin ja heihin tartutettiin tappavia tauteja ja heiltä amputoitiin raajoja ilman puudutusta.

Toisen maailmansodan jälkeen liittoutuneet syyttivät oikeudenkäynneissä 23:a johtavaa lääkäriä ja upseeria osallisuudesta ihmiskokeisiin.

Seitsemän syytettyä vapautettiin, mutta muut todettiin syyllisiksi ja tuomittiin joko vankilaan tai kuolemaan.

Lue myös:

Kansallissosialismi

Miten Adolf Eichmann pakeni Etelä-Amerikkaan?

1 minuuttia
Kansallissosialismi

Pitkien puukkojen yö oli verinen

3 minuuttia
Kansallissosialismi

Gauleiterin sana oli laki

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota