Millaisia ihmiskokeita natsit tekivät?

Toisen maailmansodan aikana natsilääkärit tekivät julmia kokeita keskitysleirivangeilla. Kokeet tehtiin ilman puudutusta, ja ne johtivat usein koehenkilöiden kuolemaan.

Toisen maailmansodan aikana natsilääkärit tekivät julmia kokeita keskitysleirivangeilla. Kokeet tehtiin ilman puudutusta, ja ne johtivat usein koehenkilöiden kuolemaan.

Shutterstock

Natsit tekivät toisen maailmansodan aikana keskitysleirivangeilla runsaasti ihmiskokeita.

Niiden tarkoituksena oli muun muassa testata uusia aseita, kehittää hoitomenetelmiä sotilaskäyttöön ja tukea natsien rotuoppia tieteellisesti.

Julmia kokeita tekivät pääasiassa lääkärit, ja useimmat niistä veivät uhreiltaan hengen tai vammauttivat nämä pysyvästi.

Esimerkiksi Ravensbrückin keskitysleirillä kokeiltiin vuosina 1942–1943 lihasten, luiden ja hermojen siirtoja, jotta saataisiin tietoa haavoittuneiden sotilaiden hoitoa varten.

Josef Mengelen maalliset jäännökset tunnistettiin DNA-testillä vuonna 1985.

© United States Holocaust Memorial Museum

Mengele välttyi rangaistukselta

Yksi pahimmista natsilääkäreistä oli Josef Mengele, joka teki kokeita tuhansilla lapsilla, lyhytkasvuisilla ja kaksosilla Auschwitz-Birkenaussa.

Hän muun muassa ompeli vankeja yhteen ja ruiskutti näihin myrkkyä yrittäen ilmeisesti todistaa arjalaisen rodun ylivertaisuutta.

Sodan jälkeen hän pakeni ja eli salanimellä Etelä-Amerikassa kuolemaansa asti vuonna 1979.

Tuskalliset toimenpiteet tehtiin ilman puudutusta.

Dachaussa ja Auschwitzissä puolestaan haluttiin tutkia kylmyyden vaikutuksia ihmisiin, minkä vuoksi vankeja pidettiin tuntikausia pakkasessa tai jäävesialtaissa.

Sen jälkeen jotkut vielä heitettiin kiehuvaan veteen.

Muiden kokeiden vuoksi keskitysleirivankeja myös nälkiinnytettiin, kaasutettiin ja myrkytettiin ja heihin tartutettiin tappavia tauteja ja heiltä amputoitiin raajoja ilman puudutusta.

Toisen maailmansodan jälkeen liittoutuneet syyttivät oikeudenkäynneissä 23:a johtavaa lääkäriä ja upseeria osallisuudesta ihmiskokeisiin.

Seitsemän syytettyä vapautettiin, mutta muut todettiin syyllisiksi ja tuomittiin joko vankilaan tai kuolemaan.