Hugo Lehmann oli Ylä-Baijerin Gauleiter vuosina 1928–1930.

© Imageselct
Sota - Kansallissosialismi

Millainen arvo oli natsi-Saksassa käytetty Gauleiter?

Hitler uudisti puoluettaan vuonna 1925 epäonnistuneen oluttupavallankaappauksen jälkeen. Hän jakoi Saksan Gau-nimisiin alueisiin, joilla jokaisella oli oma aluejohtaja, Gauleiter. Natsien valtaannousun jälkeen näillä oli paljon valtaa.

Gauleiter oli natsipuolueen aluejohtaja. Kun Hitler uudisti natsipuoluetta vuonna 1925 epäonnistuneen oluttupavallankaappauksen jälkeen, hän jakoi Saksan alueisiin, joille hän antoi keskiaikaisen nimityksen Gau. ­

Aluksi niistä vastanneet Gauleit­erit olivat vain vaalipiirin johtajia, joiden piti hankkia ääniä natsipuolueelle ja auttaa alueella vierailevia puoluejohtajia.

Aluejohtajilla oli omat univormunsa ja symbolinsa.

© Tractor

Gauleiterista tuli toiseksi korkein puolisotilaallinen arvo

Kun natsit nousivat valtaan Saksassa vuonna 1933, Gauleiterista tuli maan toiseksi korkein puoli­sotilaallinen arvo, jonka yläpuolella olivat vain valtakunnanjohtajat.

Vaikka Gauleiterit olivat teoriassa vain paikallishallintoa neuvovia natsipuolueen edustajia, käytännössä heidän sanansa oli heidän alueellaan laki.

Kun Itävalta, Tšekkoslovakia ja osia Puolasta oli liitetty Saksaan 1930-luvun lopussa, järjestelmä otettiin käyttöön niissäkin. Vuonna 1939 Saksa oli jaettu 42 Gau-alueeseen.

Lue myös:

Kansallissosialismi

Puolasta löytyi natsien aikakapseli

2 minuuttia
Kansallissosialismi

Näin natsit ottivat vallan Saksassa

4 minuuttia
Kansallissosialismi

Näin paljon kirjoja natsit tuhosivat

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!