World History Archive/Imageselect
Lastenvaunuja lebensborn-laitoksessa

Mikä oli natsien Lebensborn-ohjelma?

Himmlerin näkemys Lebensbornin tehtävästä oli selvä: Kolmannen valtakunnan kansalaisten suonissa virtaisi tulevaisuudessa vain puhtain arjalainen veri.

Lebensborn – suom. ”elämän lähde” – oli natsien järjestö, jonka pyrkimys oli jalostaa ja ylläpitää arjalaista rotua huolehtimalla ”rodultaan ja perimältään biologisesti arvokkaista äideistä ja lapsista” ja lisätä syntyvyyttä natsien rotuihannetta vastaavien ihmisten keskuudessa.

Syntyvyyden kasvattamiseksi organisaatio järjesti yhteen arjalaisina pitämiään naisia ja SS-miehiä, jotta nämä lisääntyisivät keskenään.

Lisäksi runsaasti lapsia synnyttäneet ”rotupuhtaat” naiset saivat kunniamitalin.

Lebensborn järjesti myös adoptioita arjalaisten yksinhuoltajaäitien lapsille.

ABBA-yhtyeen jäsen Anni-Frid Lyngstad oli Lebensborn-lapsi

ABBA-yhtyeen Anni-Frid Lyngstad (2. oikealta) syntyi Lebensborn-lapsena Norjassa.

© Marka/Imageselect

Järjestön perusti SS-johtaja Heinrich Himmler vuonna 1935, ja sen toiminta levisi toisen maailmansodan aikana Saksan miehittämiin maihin.

Erityisesti skandinaavista perimää arvostettiin, ja saksalaiset perustivat Norjaan noin kymmenen Lebensborn-kotia, joissa hoidettiin noin 8 000:ta lasta.

Saksalaiset etsivät myös muista maista äidittömiä ja isättömiä arjalaisia piirteitä omaavia lapsia, joita annettiin saksalaisperheiden adoptoitavaksi.

Lapsia myös siepattiin.