Pictorial Press Ltd/Imageselect/Shutterstock

Mikä oli Martin Bormannin rooli natsipuolueessa?

Natsi-Saksan viimeisinä kuukausina Martin Bormann kuului Hitlerin sisäpiiriin.

Martin Bormann johti kansallissosialistisen puolueen puoluekansliaa, mutta hänet tunnetaan etenkin roolistaan Adolf Hitlerin yksityissihteerinä.

Siinä asemassa hänellä oli yhtenä harvoista natsijohtajista suora pääsy Hitlerin luo ja hän pystyi kontrolloimaan kaikkea Hitlerin saamaa tietoa – mitä etuutta hän ilmeisesti hyödynsi siekailematta.

Bormann liittyi kansallissosialisteihin vuonna 1927, ja hän toimi monissa hallinnollisissa tehtävissä, kunnes hän vuonna 1933 nousi Hitlerin seuraajakseen nimittämän Rudolf Hessin yksityissihteeriksi.

Uudessa roolissaan paperityöt hallitseva Bormann kehitti byrokraattisen järjestelmän, jonka turvin hän pääsi vaikuttamaan kaikkiin puolueessa tehtyihin tärkeisiin päätöksiin. Näin Bormann pääsi Hitlerin sisäpiiriin ja lopulta tämän yksityissihteeriksi, joka piti Hitlerin ajan tasalla kaikista tärkeistä tapahtumista.

Toisen maailmansodan syttyessä Bormann oli edennyt osaksi natsijohtoa. Tässä hän on Hitlerin oikealla puolella Pariisissa 1940.

© Bundesarchiv

Vähitellen Bormann sai niin paljon valtaa, että hänellä oli viimeinen sana virkamiesten palkkauksessa ja uusien lakien hyväksymisessä, eli käytännössä hän hoiti sisäministerin virkaa.

Bormann oli Hitlerin bunkkerissa tämän tehdessä itsemurhan 30. huhtikuuta 1945 ja yritti sen jälkeen paeta Berliinistä jalan ja kuoli sittemmin tuntemattomissa olosuhteissa.

Todennäköisesti hän tappoi itsensä, jottei joutuisi puna-armeijan vangiksi.

Bormann Hitlerin seurassa Berghofissa:

Video