Mein Kampf jälleen kaupoissa Saksassa

Mein Kampf tuotti Hitlerille valtavat tulot, joista hän ei koskaan maksanut veroja. Kirjan uutta painosta on odotettu hermostuneena, mutta historioitsijat rauhoittelevat: Syytä huoleen ei ole.

Mein Kampf -kirjan tekijänoikeudet umpeutuivat 70 vuoden kuluttua Hitlerin kuolemasta, ja Hitlerin manifesti voidaan julkaista uudelleen. Uusi painos on nyt ilmestynyt.

Uusi Hitler-kultti?

Tieto siitä, että Hitlerin kuuluisasta Mein Kampf -kirjasta ollaan tekemässä uutta painosta, otettiin Saksassa huolestuneena vastaan. Saisivatko uusnatsimieliset teoksesta tuulta purjeisiin ja johtaisiko se uuden Hitler-kultin syntymiseen?

Uusi laitos ilmestyi 8. tammikuuta, mutta Kööpenhaminan yliopiston historioitsijan ja Saksan nykyhistorian asiantuntijan Karl Christian Lammersin mukaan syytä huoleen ei ole:

– Mein Kampf ei ole mitenkään vaarallinen kirja, hän toteaa Historialle. Se ei ole kirja, joka loi Hitlerin, vaan kirja, jonka Hitler kirjoitti. Kirjan teksti on niin raskasta ja vaikeaselkoista, että se tuskin houkuttelee juuri muita lukijoita kuin tutkijoita, opiskelijoita ja koululaisia, joiden on luettava teosta koulussa.

Useimmat niistä henkilöistä, jotka voisivat omaksua teoksen ajatuksia, ovat kuolleet. Jos teos olisi julkaistu 50- ja 60-luvulla, lähempänä sodan päättymistä, olisin ollut paljon huolestuneempi, Lammers selittää.

Mein Kampf tarjoaa lisätietoja Hitleristä

Lammers on pikemminkin tyytyväinen uuteen, kommentoituun painokseen.

– Mein Kampfin avulla opimme lisää siitä, mitä Hitler ajatteli esimerkiksi juutalaisista, rotuhygieniasta ja suur-Saksaa koskevista suunnitelmista. Uusi kommentoitu laitos tutkii sitä, mistä Hitlerin ideat ja ajatukset olivat peräisin, ja osoittaa, missä Hitler erehtyi.

– Lisäksi Mein Kampf antaa hyvän kuvan siitä, miten Hitler piti massoja otteessaan. Hitler valottaa kirjassa, miten hän vakuutti kansan selkeillä, yksinkertaisilla viesteillä, joita toistettiin kerta toisensa jälkeen ja jotka vetosivat tavallisiin ihmisiin.

Näitä retorisia temppuja Hitler ei ihme kyllä käytä kirjassaan, ja monet historioitsijat ovat huomauttaneet, että Mein Kampf on paikoitellen kömpelösti ja taitamattomasti kirjoitettu.

Hitler ei maksanut Mein Kampfista veroja

Kun Mein Kampf ilmestyi ensimmäisen kerran, se oli valtava menestys, joka teki Adolf Hitleristä rikkaan.

Kun sitten Hitler vuonna 1933 valittiin Saksan valtakunnankansleriksi, hänen politiikkansa kulmakiviä oli rikollisten nujertaminen, mutta vain harvat tiesivät, että Hitler jätti itse järjestelmällisesti maksamatta Mein Kampfin myynnistä aiheutuneet verot.

Hitler oli vuoden 1925 jälkeen tienannut Mein Kampfilla 1,2 miljoonaa valtakunnanmarkkaa, mikä vastasi 250 opettajan vuosipalkkaa. Hitlerin noustessa valtaan hänellä oli maksamatta veroja ja maksuja yli 400 000 valtakunnanmarkan eli noin 4 miljoonan nykyeuron arvosta.

Kun Hitleristä tuli diktaattori, hän sai veroviranomaisilta kirjeen, jossa ehdotettiin valtakunnankanslerin verovelan mitätöimistä. Hitlerin sihteeri vastasi kirjeeseen sanoilla ”herra Hitler hyväksyy ehdotuksenne”.

Tietoja Mein Kampfista:

  • Hitler saneli Mein Kampf -teoksen ollessaan vankilassa vuonna 1923 epäonnistuneen olutvallankaappauksen jälkeen. Teoksen kirjoitti puhtaaksi Rudolf Hess.
  • Mein Kampfin ensimmäinen osa – omaelämäkerta – ilmestyi vuonna 1925 ja toinen osa – poliittinen ohjelma – vuonna 1926.
  • Mein Kampf saavutti valtavan suosion, etenkin Hitlerin noustua valtaan, ja esimerkiksi kaikki vihkiparit saivat oman kappaleen.
  • Sodan lopussa Mein Kampfia oli julkaistu 10 miljoonaa kappaletta 11 kielellä.
  • Mein Kampfia ei koskaan kielletty Saksassa, mutta tekijänoikeudet kuuluivat Baijerin osavaltiolle, joka kieltäytyi julkaisemasta kirjaa.
  • Kun Hitlerin kuolemasta tuli kuluneeksi 70 vuotta, tekijänoikeudet umpeutuivat ja periaatteessa kuka tahansa voi julkaista kirjan.
  • Sodan päättymisestä näihin päiviin asti teosta on ollut saatavilla vain antikvariaateissa ja joissakin kirjastoissa.
  • Uuden painoksen on julkaissut Münchenin nykyhistorian instituutti, ja sitä on valmisteltu kuusi vuotta. Laitoksessa on 1 800 sivua, joilla on noin 3 500 huomautusta ja kommenttia.