Wikimedia Commons/Shutterstock

Kuinka moni kuoli pitkien puukkojen yönä?

Hitler epäili, että puolisotilaallisissa SA-joukoissa oli myös hänen vastustajiaan, joten eräänä yönä kesäkuussa 1934 Gestapo ja SS-joukot teloittivat Hitlerin käskystä joukoittain SA:n jäseniä.

Pitkien puukkojen yöllä tarkoitetaan puhdistusta, jolla Adolf Hitler hankkiutui eroon vastustajistaan natsiliikkeessä vuonna 1934.

Hitleristä oli tullut Saksan kansleri edellisvuonna, mutta natsien joukossa oli ryhmittymiä, joista jotkut suhtautuivat erittäin epäilevästi Hitleriin ja hänen lähimpään johtoonsa.

Hitler uskoi, että esimerkiksi puolisotilaallisessa Sturmabteilung (SA) -organisaatiossa moni johtohahmo hautoi sosialistista vallankumousta.

Pitkien puukkojen yö alkoi 30. kesäkuuta 1934, kun Hitlerin henkivartiokaartikseen perustamat puolisotilaalliset SS-joukot ja salainen poliisi Gestapo teloittivat useita SA:n jäseniä, kuten sen johtajan Ernst Röhmin, sekä lukuisia sosiaalidemokraatteja ja Hitlerin poliittisia kilpailijoita, kuten entisen valtakunnankanslerin Kurt von Schleicherin.

Useita päiviä kestänyt operaatio oli huolellisesti suunniteltu ja toteutettu.

Varmuudella tunnetaan 85 uhrin nimet, mutta mitä ilmeisimmin heidän todellinen kokonaismääränsä oli paljon suurempi, todennäköisesti lähes kaksisataa henkeä.

Pitkien puukkojen yö poisti epäilijät Hitlerin omista riveistä ja pelästytti poliittiset kilpailijat hiljaisiksi.

Siten kaikki valta keskittyi Hitlerille ja tie aukesi natsien yksinvallalle.

Komentovyö oli osa monia natsiunivormuja. Se keksittiin alun perin 1800-luvulla pitämään huotraa paikoillaan, kun miekka vedettiin esiin.

Polfoto/Topfoto/Ritzau Scanpix/Shutterstock

Rautaristi perustettiin vuonna 1813, ja natsit ottivat sen käyttöönsä vuonna 1939. Sitä jaettiin urheudesta ja muista ansioista sodassa.

Polfoto/Topfoto/Ritzau Scanpix/Shutterstock

Hakaristi otettiin natsipuolueen symboliksi vuonna 1920. Hitlerin mukaan se symboloi arjalaisen rodun taistelua.

Polfoto/Topfoto/Ritzau Scanpix/Shutterstock

Vuonna 1933 SA:ssa oli yli kaksi miljoonaa jäsentä.

© FDRMRZUSA

SA oli natsien rähinäarmeija

Sturmabteilung (SA) oli puolisotilaallinen organisaatio, jolla oli ratkaiseva rooli Adolf Hitlerin valtaannousussa.

SA perustettiin vuonna 1921 vartijajoukoksi suojelemaan natsipuolueen kokouksia ja mielenosoituksia, mutta pian siitä kehittyi pieni armeija, joka muun muassa kävi poliittisten vastustajien kimppuun.

Hitler suhtautui kuitenkin SA:han epäillen ja alkoi ajan mittaan pitää sitä vain joukkona hallitsemattomia rähinöitsijöitä.

Pitkien puukkojen yön ansiosta Hitler sai vähennettyä SA:n vaikutusvaltaa huomattavasti, ja SA jäi alisteiseksi Hitlerin omille SS-joukoille (Schutzstaffel).