World History Archive/Imageselect
Denatsifikaatio, Auschwitz.

Juutalainen metsästi natseja vihollisten keskellä

Hessenin osavaltionsyyttäjä Fritz Bauer pääsi 1950-luvulla SS-upseeri Adolf Eichmannin jäljille – mutta entiset natsit Saksan virkakoneistossa hidastivat tutkintaa. Lue miehestä, joka pakotti saksalaiset tekemään tiliä natsimenneisyydestään.

Fritz Bauer silmäili uteliaana päivän postia ja etenkin Argentiinasta lähetettyä kirjettä, joka oli päätynyt Hessenin osavaltion syyttäjänvirastoon tuona kesänä 1957. Bauer avasi kirjekuoren ja alkoi lukea.

Juutalainen Bauer oli jo vuosia yrittänyt jäljittää paenneita natsisotarikollisia, kuten SS-upseeri Adolf Eichmannia, joka oli suunnitellut Euroopan juutalaisten kansanmurhan. Kirjeessä saksalainen siirtolainen Lothar Hermann kertoi tietävänsä Eichmannin asuinpaikan.

Entinen SS-upseeri asui köyhälistökorttelissa Buenos Airesin laidalla, kirjoitti Hermann, jonka tytär oli tapaillut jonkin aikaa Eichmannin poikaa.

”Kun poistun työhuoneestani, astun vihollisen alueelle.” Fritz Bauer Länsi-Saksan virkakoneistossa sodan jälkeen työskennelleistä ex-natseista

Kerran illallisella poika oli kehuskellut, että hänen isänsä oli palvellut Saksaa hyvin toisen maailmansodan aikana.

Poika oli julistanut myös, että ”olisi ollut parempi, jos saksalaiset olisivat saattaneet tuhoamistyönsä loppuun”.

Bauer riemastui – nyt Eichmann saisi vihdoinkin rangaistuksensa. Hän tiesi kuitenkin, että Saksan valtion virkakoneiston korkeimpia virkoja miehittivät yhä entiset natsit. He eivät halunneet tulla muistutetuksi menneisyydestään, joten Bauerin piti etsiä Eichmannia salaa.

Bauer työskenteli vihollisten keskellä

Fritz Bauer syntyi juutalaiseen perheeseen Stuttgartissa vuonna 1903. Hän valmistui lakimieheksi vain 22-vuotiaana, ja neljä vuotta myöhemmin hänestä tuli Weimarin tasavallan nuorin käräjäoikeuden tuomari.

Bauer kuitenkin erotettiin juutalaisuutensa vuoksi virastaan natsien noustua valtaan vuonna 1933, ja muutamaa kuukautta myöhemmin Gestapo lähetti hänet keskitysleirille, koska hän oli myös sosiaalidemokraatti. Siellä vartijat kiduttivat ja nöyryyttivät Baueria, kunnes hänet vapautettiin yhdeksän kuukautta myöhemmin sillä ehdolla, että hän vannoisi uskollisuutta natsihallinnolle.

Bauer häpesi uskollisuudenvalaansa koko loppuelämänsä, mutta sen ansiosta hän pystyi pakenemaan Tanskaan ja sieltä Ruotsiin, missä hän eli sodan loppuun asti.

Länsi-Saksan perustamisen jälkeen vuonna 1949 Bauer palasi Saksaan jatkamaan uraansa. Hessenin osavaltionsyyttäjänä hän halusi rakentaa Saksaan demokratiaa ja estää totalitarismin nousun tulevaisuudessa. Lisäksi hän halusi rangaista natsirikollisia ja pakottaa saksalaiset kohtaamaan synkän menneisyytensä.

Syyttäjä Fritz Bauer.

Fritz Bauer: Saksanjuutalainen syyttäjä oli osaltaan käynnistämässä Auschwitzin sotarikosoikeudenkäyntejä Frankfurtissa (1963–1965). 17 Auschwitzin entistä työntekijää tuomittiin vankeuteen.

© Topham Picturepoint/Bridgeman Images

Bauer kohtasi kuitenkin vastarintaa Länsi-Saksan virkakoneistossa. 1950-luvulla noin 60 prosenttia maan korkeimmista virkamiehistä oli entisiä natsipuolueen jäseniä, ja saksalaisten suuren enemmistön tavoin he halusivat unohtaa menneisyytensä.

”Kun poistun työhuoneestani, astun vihollisen alueelle”, Bauer totesi.

Esimerkiksi liittovaltion rikospoliisin BKA:n 47 korkea-arvoisimmasta komentajasta peräti 33 oli entisiä SS:n jäseniä. Vuonna 1957 BKA ilmoitti Bauerille, ettei apua Eichmannin etsintään ollut luvassa.

Eichmann oli ollut Bauerin etsimien natsirikollisten listan kärjessä jo muutaman vuoden yhdessä natsilääkäri Josef Mengelen ja Hitlerin läheisen avustajan Martin Bormannin kanssa. Myös Länsi-Saksan tiedustelupalvelu BND, jota vuosina 1956–1968 johti natsien entinen tiedustelu-upseeri Reinhard Gehlen, teki selväksi, ettei sitä kiinnostanut löytää Eichmannia.

Natsit palkittiin hyvillä viroilla Länsi-Saksassa

”Ei kannata kaataa likaista vettä pois, ennen kuin sen tilalle on puhdasta vettä”, totesi Länsi-Saksan ensimmäinen liittokansleri Konrad Adenauer. Tämä periaate takasi monille entisille natseille hyvän työpaikan.

Hans Filbinger.
© ImageBroker/Klaus Rose/Imageselect

Natsituomarista tuli poliitikko

Hans Filbinger toimi natsi-Saksan merivoimien tuomarina. Sodan jälkeen hän lähti politiikkaan ja hänestä tuli Baden-Württembergin osavaltion pääministeri.

Günter Grass.
© Interfoto Friedrich/Imageselect

Nobel-palkittu kirjailija oli SS-sotilas

Günter Grass oli Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1999 saanut kirjailija ja kenties tärkein sodanjälkeisen ajan ääni Länsi-Saksassa. Hän salasi menneisyytensä SS-sotilaana vuoteen 2006 asti.

Hans Globke.
© Bundesarchiv, Renate/Wikimedia Commons

Liittokansleri palkkasi natsijuristin

Hans Globke työskenteli natsi-Saksan juutalaislakien parissa. Vuonna 1953 kiivas kommunismin vastustaja nimitettiin liittokansleri Konrad Adenauerin kansliapäälliköksi.

Werner Villinger.
© Getty Images

Psykiatri murhasi vammaisia

Werner Villinger osallistui psykiatrina vammaisten T4-murhaohjelmaan. Myöhemmin hänestä tuli Marburgin yliopiston psykiatrian professori. Hän teki itsemurhan natsimenneisyytensä paljastuttua vuonna 1961.

Reinhard Gehlen.
© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Tiedustelupäällikkö sai huippuviran

Reinhard Gehlen palveli tiedustelupäällikkönä itärintamalla. Vuonna 1956 hänestä tuli vasta perustetun Länsi-Saksan tiedustelupalvelun Bundesnachrichtendienstin (BND) johtaja.

Kun Bauer sai kirjeen Lothar Hermannilta Argentiinasta, hän päätti toimia ilman Saksan viranomaisten tukea. Hän epäili, että tietyt henkilöt valtion virkakoneistossa kielisivät oikeutta pakoileville ex-natseille etsinnän etenemisestä.

Bauer tiesi syyllistyvänsä käytännössä maanpetokseen, kun hän marraskuussa 1957 tapasi salaa Israelin tiedustelupalvelun Mossadin agentteja. Hän piti kuitenkin yhteistyötä ainoana tapana napata Eichmann.

Verkko ex-natsipomon ympärillä kiristyi

Bauer teki yli kahden vuoden ajan yhteistyötä israelilaisten kanssa napatakseen Eichmannin. Kun Mossadin agentit tapasivat Lothar Hermannin Argentiinassa, he tajusivat tämä olevan lähes sokea.

Koska Hermann ei ollut nähnyt Eichmannia omin silmin, Mossad ei luottanut hänen antamiinsa tietoihin, ja koska Eichmannin kodiksi väitetty talo muistutti lähinnä maakuoppaa, Mossad ei uskonut ”korkea-arvoisen natsin” voivan asua siellä. Agentit eivät liioin nähneet vilaustakaan Eichmannista, joten tutkinta lopetettiin.

Bauer ei kuitenkaan luovuttanut. Hän löysi uuden kontaktin, saksalaisen, joka oli vuonna 1952 työskennellyt Argentiinassa itseään Ricardo Klementiksi kutsuneen epäilyttävän miehen kanssa.

”Minun tarvitsee tuskin sanoa, miten paljosta olen sinulle velkaa.” Israelilainen syyttäjä Haim Cohn kirjeessä Fritz Bauerille

Miehellä oli valokuva itsestään ja Klementistä, ja Bauer oli varma, että kuvan Klement todella oli Eichmann.

Lisäksi peitenimi Klement oli sama kuin Lothar Hermannin aiemmin nimeämän talon sähkömittarissa. Bauer ja israelilaiset jatkoivat keskeytynyttä yhteistyötään, ja joulukuussa 1959 Israelin pääministeri David Ben-Gurion antoi Mossadille luvan jatkaa Eichmannin metsästystä.

”Jos Eichmann todella on siellä, otamme hänet kiinni ja tuomme hänet tänne. Isser hoitaa asian”, Ben-Gurion kirjoitti päiväkirjaansa.

Eichmann pidätettiin Argentiinassa

Ben-Gurionin päiväkirjassa mainittu ”Isser” oli Mossadin johtaja Isser Harel. Hän kokosi iskuryhmän nappaamaan Eichmannin, ja israelilaiset iskivät illalla 11. toukokuuta 1960, kun kohde poistui bussista kotinsa lähellä.

Eichmann salakuljetettiin Argentiinasta vaivihkaa Israeliin.

Bauerin silmät kyyneltyivät, kun hän sai tiedon natsirikollisen vangitsemisesta. Hän olisi halunnut saattaa Eichmannin oikeuden eteen Saksassa, mutta liittovaltion hallitus ei suostunut vaatimaan tämän luovuttamista Saksaan.

Adolf Eichmann.

Adolf Eichmann oli yksi holokaustin suunnittelijoista. Hänet tuomittiin kuolemaan israelilaisessa tuomioistuimessa vuonna 1961.

© Israel Government Press Office/Wikimedia Commons

Bauerin pettymykseksi Eichmannin osallisuus juutalaisten kansanmurhaan paljastui maailman lehdistölle Israelissa. Kukaan Saksassa ei tiennyt Bauerin roolista Eichmannin vangitsemisessa – jotta tämä ei saisi syytettä maanpetoksesta – mutta israelilaiset tiesivät hyvin, miten ratkaiseva hänen roolinsa oli ollut.

”Minun tarvitsee tuskin sanoa, miten paljosta olen sinulle velkaa”, Israelin valtionsyyttäjä Haim Cohn kirjoitti saksalaiselle kollegalleen.

Eichmann teloitettiin osallisuudestaan kansanmurhaan 31. toukokuuta 1962. Länsi-Saksan viranomaiset olivat yrittäneet häivyttää oikeudenkäynnin julkisuudesta, mutta seuraavan tapauksen Bauer halusi tuoda kaiken kansan nähtäville Saksaan.

Saksassa käytiin oikeutta

Eichmannin lisäksi Bauer oli jäljittänyt entisiä natseja, jotka olivat välttäneet rangaistuksen osuudestaan Auschwitzin keskitysleirillä tapahtuneisiin julmuuksiin.

Joulukuussa 1958 Bauer oli saanut haltuunsa asiakirjoja, jotka eräs puolalaisen Wrocławin kaupungin asukas oli kerännyt kaduilta sodan viime päivinä, kun kaupungin SS-joukkojen päämajaa oli pommitettu.

Asiakirjat sisälsivät luetteloita SS-henkilöstöstä ja heidän uhreistaan sekä esimerkkejä Auschwitzin johdon muistiin kirjaamista julmuuksista. Niiden avulla Bauer pystyi tuomaan Auschwitzin pyövelit oikeuden eteen ja tuomaan natsien pelätyimmän tuhoamisleirin rikokset julki.

Bauer ja hänen tarkoin valikoimansa ryhmä asianajajia kuulustelivat 1 300:aa todistajaa eri puolilta maailmaa. Suuri osa työstä tapahtui salassa, jotta ex-natsi Gehlenin johtama BND ei pystyisi hankaloittamaan Bauerin työtä, kuten tiedustelupalvelu oli tehnyt Eichmannin kohdalla.

Natsijohtajat pakenivat Etelä-Amerikkaan

Noin 2 000 natsia vältti rangaistuksen pakenemalla Atlantin yli. Osa heistä oli syyllistynyt hirvittäviin sotarikoksiin, ja heidät saatiin tuomiolle vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Osa selvisi rangaistuksetta.

Franz Stangl.
© Israel Government Press Office/Wikimedia Commons

Natsiupseeri sai töitä Volkswagenilta

Franz Stangl toimi SS-komentajana Sobibórin ja Treblinkan keskitysleireillä. Hän pakeni Brasiliaan ja työskenteli siellä Volkswagenilla, kunnes natsien metsästäjä Simon Wiesenthal löysi hänet vuonna 1967. Stangl tuomittiin elinkautiseen 900 000 juutalaisen murhasta.

Josef Mengele.
© Wikimedia Commons

”Kuoleman enkeliä” ei koskaan löydetty

SS-lääkäri Josef Mengele teki julmia ihmiskokeita Auschwitzissa. Hän piileskeli sodan jälkeen kolme vuotta Saksassa ennen kuin pakeni Etelä-Amerikkaan vuonna 1948, mistä häntä etsittiin turhaan vuosikymmeniä. Hän kuoli Brasiliassa vuonna 1979.

Walter Rauff.
© Wikimedia Commons

Kaasutusvaunun keksijästä tuli agentti

Walter Rauff oli SS-upseeri ja juutalaisten murhaamiseen käytettyjen kuorma-autoihin rakennettujen kaasukammioiden keksijä. Sodan jälkeen hän pakeni Chileen, missä Länsi-Saksan tiedustelupalvelu värväsi hänet vuonna 1958 vakoilemaan Kuubaa.

Josef Schwammberger.
© AP/Ritzau Scanpix

Työleirin johtaja piileskeli 42 vuotta

Josef Schwammberger johti useita työleirejä Krakovassa ja tappoi omakätisesti lukuisia juutalaisia hyvin julmasti. Hän piileskeli Argentiinassa vuoteen 1987, jolloin hänet pidätettiin ja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Erich Priebke.
© Wikimedia Commons

SS-komentaja paljastui 81-vuotiaana

SS-komentaja Erich Priebke osallistui 335 siviilin joukkomurhaan Italiassa vuonna 1944 kostoksi partisaanien hyökkäyksestä. 50 vuotta myöhemmin hänet pidätettiin 81-vuotiaana Argentiinassa ja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

”Jos halusin lähettää sähkeen, menin torille ja pyysin vihanneskauppiasta lähettämään sen”, Bauerin alainen Joachim Kügler kertoi.

Vuonna 1963 Bauer ja hänen ryhmänsä olivat keränneet niin paljon todisteita, ettei yksikään viranomainen voinut kieltäytyä nostamasta syytteitä. 22 länsisaksalaista natsia pidätettiin ja asetettiin syytteeseen murhista ja osallisuudesta Auschwitzin joukkomurhaan. He olivat eläneet vuosikausia maanviljelijöinä, liikemiehinä, insinööreinä ja hammaslääkäreinä, mutta nyt he joutuivat vastaamaan rikoksistaan.

Kun oikeudenkäynnit alkoivat Frankfurtissa joulukuussa, Bauer antoi Küglerin ja muiden nuorten syyttäjien hoitaa puhumisen, sillä hänestä oli parempi, että pesäeron menneeseen teki nuori sukupolvi.

”Auschwitz-oikeudenkäynnissä on 22 syytetyn rinnalla syytettynä 22 miljoonaa ihmistä”, Bauer kirjoitti ystävälleen viitaten niihin miljooniin vanhempiin saksalaisiin, joiden hän uskoi vastustavan oikeudenkäyntiä, koska he olivat osaltaan vastuussa sota-ajan julmuuksista.

Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD.

Nykyään NPD on Saksan äärioikeiston temmellyskenttä, ja puolueen kannatus on vähäistä.

© SZ Photo/Imageselect

Natsit hakeutuivat uusiin puolueisiin

Auschwitzista tuli menneiden syntien symboli

Kahden vuoden ajan maailman huomio kohdistui Frankfurtiin, jossa oikeudenkäyntiä seurasi 12 tv:n kuvausryhmää ja yli kaksisataa toimittajaa. Oikeussalissa käytiin läpi Auschwitzin järjestelmällisiä julmuuksia, ja todistajien lausunnot herättivät historian henkiin.

Vaikka oikeudenkäynti johti vain 17 vankeustuomioon elokuussa 1965, sen ansiosta Saksan kansa ei voinut enää paeta menneisyyttään. Auschwitzin raakuudet oli nostettu päivänvaloon, eikä juutalaisten kansanmurhaa enää voitu painaa unohduksiin.

RAF, Rote Armee Fraktion, Hanns Martin Schleyer.

Punainen armeijakunta RAF oli valmis turvautumaan jopa murhiin tehdäkseen pesäeron Saksan natsimenneisyyteen.

© Imageselect, Wikimedia Commons

Saksa teki tiliä natsimenneisyydestään

Saksa on toistuvasti käynyt läpi natsimenneisyyttään myös Nürnbergin sotarikosoikeudenkäyntien ja Bauerin Auschwitz-oikeudenkäynnin jälkeen.

Bauerin työllä oli merkittävä vaikutus siihen, että Saksa alkoi sovittaa natsimenneisyyttään. Monet natsit saivat toki jatkaa työssään, mutta ajan mittaan nuorten sukupolvien suhtautuminen vanhaa kaartia kohtaan muuttui yhä kriittisemmäksi.

Siinä missä 1950- ja 1960-luvuilla vaiettiin sodan julmuuksista, 1970-luvulta lähtien nuoremmat sukupolvet alkoivat kysellä, miksi heidän vanhempansa ja isovanhempansa olivat hyväksyneet
Hitlerin hirmuhallinnon.

Fritz Bauer ei ehtinyt itse todistaa tätä kehitystä, sillä hän menehtyi 64-vuotiaana vuonna 1968. Taistelu oikeuden puolesta jatkui kuitenkin pitkään hänen kuolemansa jälkeen.