Wikipedia

Islannin rannikolla makaavan hylyn uskotaan sisältävän natsien kultaa

AARREJAHTI: Islannin etelärannikolla merenpohjassa makaavan saksalaisalus SS Mindenin uskotaan kätkevän sisäänsä tonneittain natsikultaa.

Toinen maailmansota oli juuri syttynyt, kun saksalainen sotalaiva SS Minden lähti Brasiliasta kohti Saksaa 6. syyskuuta 1939. Laiva oli kuljettamassa kallisarvoista lastia – mukana uskotaan olleen jopa neljä tonnia kultaa, joka oli peräisin eteläamerikkalaisista pankeista.

SS Minden ei kuitenkaan koskaan saapunut määränpäähänsä.

Brittijoukot havaitsivat laivan Islannin rannikolla, ja Hitler määräsi sen upotettavaksi, jotta kulta ei joutuisi liittoutuneiden haltuun.

Nyt, 78 vuotta myöhemmin, tarina Atlantin pohjalla makaavasta saksalaisesta sotalaivasta on nousemassa jälleen pinnalle.

Islantilaisviranomaiset pysäyttivät aarteenmetsästäjät

Huhtikuussa 2017 brittiläiset aarteenmetsästäjät löysivät SS Mindenin hylyn postihuoneesta arkun. Arkun oletetaan sisältävän kultaa, jonka vuoksi saksalaiset olisivat upottaneet laivansa, kun se kohtasi liittoutuneiden aluksen.

Aarteenmetsästäjillä ei ollut kuitenkaan asianmukaisia lupia tutkimuksiinsa, joten viranomaiset määräsivät heidät poistumaan alueelta satamaan.

Ryhmä on nyt anonut lupaa palata hylylle aikomuksenaan viedä arkku mukanaan Britanniaan. Heidän mukaansa sen sisältö kuuluisi löytäjälleen.

Aarteen todenperäisyydestä epäilyksiä

Brittilehden mukaan arkun sisältö voi olla jopa 100 mijoonan punnan eli yli 111 miljoonan euron arvoinen. Historioitsijat ovat vuosien mittaan kuitenkin epäilleet vahvasti aarteen arvoa ja ylipäänsä sen olemassaoloa.

Nähtäväksi jää, sulkeeko arkun sisältö epäilijöiden suut, jos Atlantin pohjalta todellakin nostetaan valtava natsikulta-aarre.