Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläintarha piilotteli juutalaispakolaisia

Varsovan eläintarha vaurioitui osin saksalaisten hyökätessä Puolaan vuonna 1939. Natsit veivät sieltä eläimiä muualle, ja eläintarha sai uutta käyttöä.

Rynekseniora.pl & Shutterstock

Kun Saksan joukot syyskuussa 1939 tunkeutuivat Puolan pääkaupunkiin Varsovaan, pommitukset tuhosivat myös osia kaupungin eläintarhasta ja tappoivat monia eläimiä.

Osa jäljelle jääneistä eläimistä joutui koe-eläimiksi, osa vietiin Saksan eläintarhoihin, ja juopuneet natsit jopa ”metsästivät” tarhassa häkkiin suljettuja eläimiä.

Lopulta suuri osa eläinten häkeistä oli tyhjillään, mutta eläintarhan johtaja Jan Zabinski löysi niille nopeasti muuta käyttöä.

Eläintarhaan otettiin juutalaispakolaisia

Hän pelasti sodan aikana yhdessä vaimonsa Antonian kanssa lukemattomia juutalaisia muun muassa Varsovan getosta ja kätki heitä eläintarhaan ja omaan kotiinsa.

Juutalaispakolaisia asui eläintarhassa muutamista päivistä vuosiin odottaessaan, että Puolan vastarintaliike onnistui hankkimaan heille väärät paperit ja auttamaan heidät pois maasta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota