Norsunpoikanen Tuzinka vietiin silloiseen Königsbergiin, jossa se kuoli. Moni juutalainen piilotteli sen häkissä Varsovassa.

© Rynekseniora.pl & Shutterstock
Sota - Kansallissosialismi

Eläintarha piilotteli juutalaispakolaisia

Varsovan eläintarha vaurioitui osin saksalaisten hyökätessä Puolaan vuonna 1939. Natsit veivät sieltä eläimiä muualle, ja eläintarha sai uutta käyttöä.

Kun Saksan joukot syyskuussa 1939 tunkeutuivat Puolan pääkaupunkiin Varsovaan, pommitukset tuhosivat myös osia kaupungin eläintarhasta ja tappoivat monia eläimiä.

Osa jäljelle jääneistä eläimistä joutui koe-eläimiksi, osa vietiin Saksan eläintarhoihin, ja juopuneet natsit jopa ”metsästivät” tarhassa häkkiin suljettuja eläimiä.

Lopulta suuri osa eläinten häkeistä oli tyhjillään, mutta eläintarhan johtaja Jan Zabinski löysi niille nopeasti muuta käyttöä.

Eläintarhaan otettiin juutalaispakolaisia

Hän pelasti sodan aikana yhdessä vaimonsa Antonian kanssa lukemattomia juutalaisia muun muassa Varsovan getosta ja kätki heitä eläintarhaan ja omaan kotiinsa.

Juutalaispakolaisia asui eläintarhassa muutamista päivistä vuosiin odottaessaan, että Puolan vastarintaliike onnistui hankkimaan heille väärät paperit ja auttamaan heidät pois maasta.

Lue myös:

Kansallissosialismi

Eläintarha piilotteli juutalaispakolaisia

1 minuuttia
Kansallissosialismi

7 asiaa, joita et tiennyt natseista

4 minuuttia
Kansallissosialismi

Näin natsit ottivat vallan Saksassa

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!