SS-vartija karkotettiin Yhdysvalloista Saksaan

14 vuotta paljastumisensa jälkeen 95-vuotias Jakiw Palij karkotettiin Saksaan. Yhdysvaltalaiset iloitsevat, kun viimeinen SS-vartija saatiin lopulta maasta.

Jakiw Palijin viisumi vuodelta 1949.

Jakiw Palij salasi menneisyytensä hakiessaan vuonna 1949 viisumia Yhdysvaltoihin.

14 vuoden juridisen köydenvedon jälkeen 95-vuotias Jakiw Palij on karkotettu Yhdysvalloista Saksaan. Palij työskenteli toisen maailmansodan aikaan Trawnikin keskitysleirillä Puolassa ja oli SS:n kouluttama.

”Vihdoinkin se tapahtui. Hän oli viimeinen natsi”, totesi poliitikko ja New Yorkin osavaltion edustajainkokouksen jäsen Dov Hikind viitaten siihen, että Palij oli viimeinen tunnettu entinen SS-mies Yhdysvalloissa.

Osallistui joukkomurhiin

Trawnikin SS-miehet osallistuivat sodan julmimpiin kuuluviin tekoihin. Useimmat liittyivät operaatio Reinhardiin, joka oli saksalaisten suunnitelma Puolan juutalaisten tuhoamisesta.

Trawnikin SS-vartijoita tuotiin myös muille keskitysleireille suorittamaan joukkoteloituksia. Kun Palijin nimi löytyi Trawnikin SS-henkilöstön joukosta, hän puolustautui ja painotti, että hänen työnsä oli ollut lähinnä vartioida leirin ympärillä olevia siltoja.

Mikään maa ei suostunut ottamaan vastaan

Puolassa syntynyt Palij salasi menneisyytensä siirtolaispapereissaan tullessaan Yhdysvaltoihin vuonna 1949. Sen paljastuttua hän menetti Yhdysvaltojen kansalaisuutensa vuonna 2003, ja vuoden päästä hänet karkotettiin. Mikään maa ei kuitenkaan suostunut ottamaan häntä vastaan, kunnes Saksa lopulta myöntyi 14 vuoden painostuksen jälkeen.

95-vuotiaan lopullinen kohtalo on epävarma. Saksalaisten syyttäjien mukaan heillä ei kuitenkaan ole riittävästi todisteita syyttää häntä sotarikoksista.