Dementoitunut 95-vuotias Auschwitz-natsi oikeuteen

Lain pitkä koura on tarrannut 72 vuoden jälkeen entiseen natsiin Hubert Zafkeen. Saksalainen tuomioistuin joutuu kuukauden sisällä arvioimaan, oliko Zafke osallinen yli 3 600 vangin murhaan Auschwitzissä.

Dementoitunut natsi joutuu oikeuteen

Ihminen ei ole lain yläpuolella, vaikka hän olisi 95-vuotias ja kärsisi muistinmenetyksestä. Tämä on entisen natsin Hubert Zafkenkin myönnettävä.

Dementoitunut Zafke joutuu oikeuden eteen epäiltynä sotarikoksista 72 vuotta sen jälkeen, kun hän työskenteli sairaanhoitajana Auschwitzissa, kertoo brittilehti The Telegraph.

3 681 ihmishenkeä omallatunnolla

Tapauksen saksalaissyyttäjät haluavat saada Hubert Zafken tuomituksi avunannosta yli 3 600 vangin murhaan, jotka tehtiin Auschwitzin keskitysleirillä elokuun 1944 ja syyskuun 1944 välisenä aikana.

Syyttäjien mukaan ”Zafke tiesi hyvin, että leiri oli tuhoamisleiri”, ja siksi häntä syytetään nyt osallisuudesta ”ainakin 3 681 ihmisen julmaan murhaan”.

”Syytetty antoi tukensa leirin organisaatiolle, ja siksi hän oli osallinen vankien tuhoamisen nopeuttamiseen”, lukee syytteessä.

Hubert Zafke, joka itse väittää olevansa syytön, on Neubrandenburgin oikeuden mukaan ”kognitiivisesti heikentynyt, ja hänen fyysinen terveydentilansa on huono", ja siksi hänen on saatava lääketieteellistä hoitoa oikeudenkäynnin aikana.

Natsien metsästäjät taistelevat aikaa vastaan

Hubert Zafke ei ole suinkaan ainoa natsi, joka on jäänyt kiinni nykyaikana.

Simon Wiesenthal -keskus on vuodesta 1977 lähtien levittänyt tietoa holokaustista ja natsien toteuttamasta järjestelmällisestä juutalaisten kansanmurhasta pyrkiessään saattamaan sotarikollisia vastuuseen hirmuteoistaan.

Vuonna 2002 se käynnisti Operaatio viimeinen mahdollisuus -nimisen kampanjan, jonka tarkoitus oli saattaa natsisotarikolliset oikeuden eteen. Kampanjan seurauksena oikeudenkäyntejä on pidetty Saksassa, Unkarissa, Kroatiassa, Itävallassa, Romaniassa, Baltian maissa ja Puolassa.

Kolmannen valtakunnan sotarikollisten saaminen oikeuteen oli Saksassa vaikeaa vuosien ajan. Natseja ei nimittäin voitu haastaa oikeuteen, jollei syyttäjä pystynyt yksilöimään uhreja.

Asiassa tapahtui muutos vuonna 2011, kun entinen SS-upseeri John Demjanjuk tuomittiin viiden vuoden vankeuteen avunannosta murhaan – pelkästään sen takia, että Demjanjuk oli ollut SS-upseeri.

Demjanjuk-juttu oli voitto natsien metsästäjille. Nyt heidän ei enää tarvinnutkaan todistaa, ketä natsit olivat tappaneet. Nyt riitti pelkkä todistus siitä, että he olivat olleet natseja.

Natsien metsästäjillä on kiire

Natsien metsästäjät kuitenkin tietävät, että heidän on pidettävä kiirettä, jotta menneisyyden sotarikollisista ei tule nykypäivän haamuja.

”Tuntuu siltä, että aika käy vähiin ja että meidän on saatava viimeiset sotarikolliset kiinni, ennen kuin he kuolevat", Simon Efraim Zuroff, Wiesenthal-keskuksen johtava natsien metsästäjä totesi brittilehti ”The Independentille” vuonna 2013.

Dementoituneelle 95-vuotiaalle Hubert Zafkelle aika on myös käymässä vähiin.

Jo kuukauden kuluttua, 29.2.2016, hän joutuu oikeuden eteen vastaamaan sotarikoksistaan, jotka maksoivat yli 3 600 viattoman ihmisen hengen.