Britit huijasivat Hitlerin puoluetoveria

Brittivakooja ”Mr Borenius” houkutteli vuonna 1941 Saksan kansallissosialistisen puolueen yhden nokkamiehen, Rudolf Hessin, Skotlantiin, jossa tämä vangittiin.

1933–39 Hess oli natsipuolueen toiseksi vaikutusvaltaisin mies Hitlerin jälkeen. Hessille oli käydä köpelösti, kun hänen koneensa syöksyi maahan.

Historioitsijat ovat vuosikymmeniä pohtineet, mikä sai Hitlerin luotetun puoluetoverin, natsipuolueen varajohtajan Rudolf Hessin lentämään toukokuussa 1941 Skotlantiin, missä hän jäi brittien vangiksi.

Kirjailija John Harris tutki asiaa 20 vuotta. Hänen mukaansa Mr Borenius uskotteli Hessille, että tämä voisi tasoittaa tietä Saksan ja Britannian väliselle liitolle. Britannian tiedustelupalvelu MI6 sijoitti agentin tammikuussa 1941 Sveitsiin, josta tämä lähetti väärennettyjä viestejä Berliinin. Viesteissä uskoteltiin, että Britannian kuningashuone halusi korvata Winston Churchillin saksalaismielisellä pääministerillä.

Harris kertoo saaneensa agentin pojalta selville, että viestit menivät Hitleriin täydestä ja tämä mää­räsi Hessin matkustamaan Skotlantiin aloittaakseen neuvottelut brittien kanssa. Harrisin teoriaa on epäilty laajalti. Sitä vastaan todistaa muun muassa se, että 1941 Hess ei ollut enää sopiva liittolainen, sillä hänen vaikutusvaltansa oli pienentynyt.