Kamikazelentäjien ensimmäiset tehtävät

Kamikazehyökkäykset saivat alkunsa, kun japanilaisten räjähteillä lastatut lentokoneet törmäsivät lokakuussa 1944 yli 40 yhdysvaltalaislaivaan.

Japanin ensimmäiset kamikazehyökkäykset järkyttivät niiden kohteina olleiden laivojen miehistöjä.

Yhdysvaltalainen laivasto-osasto oli Tyynellämerellä Filippiinien itäpuolella 25. lokakuuta 1944, kun horisonttiin ilmestyi japanilaisia Zero-hävittäjiä. Koneet oli lastattu täyteen pommeja ja räjähteitä, ja yhdysvaltalaisten kauhuksi lentäjät yrittivät törmätä suoraan aluksiin. Ilmatorjunta pudotti monta konetta, mutta osa pääsi läpi torjuntatulesta ja osui kohteeseensa.

Kamikaze tarkoittaa suomeksi jumalan tuulta. Siten nimitettiin alkujaan taifuuneja, jotka tuhosivat 1200-luvulla Japania lähestyneet mongolien laivastot. Kun Japani otti käyttöön itsemurhaiskut, niitä alettiin nimittää legendaaristen taifuunien mukaan. Nyt japanilaiset tekivät yhdysvaltalaisaluksiin Filippiinien lähellä kamikazeaallon toisensa perään, ja kaikkiaan 46 alusta joko vahingoittui tai upposi.

Hyökkäyksen silminnäkijänä ollut Bill Simmons kertoi myöhemmin, miten iskut vaikuttivat yhdysvaltalaisiin. ”Uskoimme melkein voittaneemme sodan, mutta kamikazehyökkäysten alkaminen pelästytti kaikki perin pohjin. Luulomme siitä, että meillä oli mahtava ja voittamaton laivasto, alkoi karista nopeasti”, Simmons kertoi.