D-Day, Normandia, toinen maailmansota

Kaikki tiet veivät Hitlerin Berliiniin

Kesäkuussa 1943 oli selvää, että liittoutuneet suunnittelivat maihinnousua Saksan miehittämään Eurooppaan – mutta minne? Aikakauslehti ”Time” julkaisi asiantuntijan arvioita.

Kesäkuussa 1943 oli selvää, että liittoutuneet suunnittelivat maihinnousua Saksan miehittämään Eurooppaan – mutta minne? Aikakauslehti ”Time” julkaisi asiantuntijan arvioita.

www.history.navy.mil

Useimmille asiantuntijoille oli kesällä 1943 selvää, että liittoutuneet tekisivät pian maihinnousun Manner-Eurooppaan ja jatkaisivat etenemistä kohti Hitlerin Berliiniä.

Maihinnousujoukkojen oletettiin lähtevän Englannista, sillä vain sinne pystyttäisiin kokoamaan operaation vaatimat valtavat määrät joukkoja ja materiaalia.

Maihinnousun paikka oli kuitenkin sodan tarkimmin vartioitu salaisuus. Saksalaisille kysymys oli elintärkeä, mutta sitä pohtivat monet muutkin sotastrategiasta kiinnostuneet.

Yksi heistä oli pätevänä sotastrategina tunnettu, jo eläköitynyt yhdysvaltalainen eversti Conrad Lanza.

Lanza esitti sotilasjulkaisu The Field Artillery Journalin artikkelissa kesäkuussa 1943 neljä erilaista skenaariota liittoutuneiden maihinnoususta ja analysoi niihin liittyvät edut ja haitat.

Myös aikakauslehti Time julkaisi Lanzan arviot karttoineen.

Mikään Lanzan skenaarioista ei toteutunut.

Muutama kuukausi artikkelin julkaisun jälkeen liittoutuneet vahvistivat kohteekseen Normandian. Rannat olivat maihinnousulle ihanteellisia, ja lyhyt etäisyys Englannista mahdollistaisi joukoille ilmatuen koko matkalle.

Kohde pidettiin salassa, koska yllätysmomentti oli liittoutuneille tärkeä valttikortti.

Hyökkäys yllättikin saksalaiset niin, että maihinnousu 6. kesäkuuta 1944 oli jo pitkällä, ennen kuin Hitler ymmärsi, mitä oli tapahtumassa.