Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kadonnut meripihkahuone voi löytyä natsilaivasta

Venäjän tsaarin ”meripihkahuone” katosi toisen maailmansodan aikana. Sukeltajat uskovat löytäneensä sen Itämeren pohjasta.

Tomasz Stachura/Santi

Puolalaiset sukeltajat ovat löytäneet saksalaisen Karlsruhe-höyrylaivan hylyn. Neuvostoliiton ilmavoimat upotti laivan Itämerellä 13. huhtikuuta 1945.

Karlsruhe oli viimeinen saksalaislaiva, joka lähti Königsbergistä eli nykyisestä Kaliningradista ennen kuin kaupunki joutui puna-armeijan käsiin. Monet historioitsijat ovat esittäneet, että laiva kuljetti maailmankuulua meripihkahuonetta.

Meripihkahuone oli upea meripihka- ja kultapaneelein koristeltu huone, jonka Venäjän tsaari Pietari Suuri sai lahjaksi Preussin kuninkaalta Fredrik Vilhelm I:ltä vuonna 1716.

Paneeleilla vuorattiin huone Pietarin lähellä sijaitsevassa Katariinan palatsissa, ja myöhemmin venäläiset lisäsivät vielä meripihkapaneeleita niin, että lopulta huoneessa oli yli kuusi tonnia meripihkaa.

Natsit ryöstivät meripihkahuoneen Katariinan palatsista Pietarin läheltä vuonna 1941.

© Andrey Korzun

Hylyn nostaminen voi päättää arvailun

Kun Saksan armeija valtasi palatsin hyökättyään Neuvostoliittoon vuonna 1941, meripihkahuone purettiin ja vietiin Königsbergiin kaupungin linnaan.

Vuoden 1945 sekasorrossa saksalaiset pakkasivat huoneen jälleen osina laatikoihin, jotka ovat kuitenkin kadonneet jäljettömiin.

Laatikoiden kohtalosta ei kukaan tiedä. Jotkut tutkijat ovat esittäneet, että ne olivat Karlsruhen kyydissä ja makaavat siksi nyt meren pohjassa.

Jotkut puolestaan uskovat, että laatikot tuhoutuivat venäläisten valloittaessa kaupungin.

Hylyn löytäneen puolalaisen Baltictech-sukellusryhmän johtaja Tomasz Stachura sanoo toivovansa, että Puolan viranomaiset rahoittaisivat hylyn noston, jotta arvailuille Karlsruhesta ja meripihkahuoneesta saataisiin päätös.

Lue myös:

Toinen maailmansota

Hitlerin suuri haave: Atlantin valli seuraili Euroopan rannikkoa

3 minuuttia
Hitler

Miksi Hitler jakoi Puolan Stalinin kanssa?

1 minuuttia
Toinen maailmansota

Luftwaffe sai alkunsa Neuvostoliitossa

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota