Josephine Baker auttoi Ranskan vastarintaliikettä

Salaisiksi julistetuista asiakirjoista käy ilmi, että viihdetaiteilija Josephine Baker auttoi Ranskan vastarintaliikettä.

Yhdysvaltalainen Josephine Baker tuli kuuluisaksi rohkealla tanssillaan 1920-luvun Pariisissa. Hän oli ensimmäinen mustaihoinen naispuolinen maailmankuulu viihdetähti.

© akg/scanpix & ap/polfoto

Tutkijat ovat julkistaneet vast­ikään löydetyn arkiston, johon on koottu tuhansia salaisia asiakirjoja Ranskan vas­tarinta­liikkeen, La Résistancen, toiminnasta toisen maailmansodan aikana.

Josephine Baker sai kiitosta

Arkisto löytyi ­Pariisin lähistöllä sijaitsevasta Vincennesin linnasta, ja se sisältää muun muassa raportteja, kirjeitä ja valokuvia niin vastarintaliikkeen agenteilta, Vichyn hallitukselta kuin saksalaisiltakin.

Joukossa on myös kuuluisuuksien tie­toja. Esimerkiksi laulajatar ja tanssijatar Josephine Baker auttoi La Résistancea sodan aikana. Muistiinpanossa vuodelta 1943 todetaan:

”Baker on osoittanut suur­ta rohkeutta ja epäitsekkyyttä. Hänen kaltaisensa ulospäinsuuntautunut ihminen pystyy suuresti auttamaan vastarintaa.”

Piskuinen banaanihame ja kilisevät helminauhat eivät estäneet viihdetaiteilijaa toimimasta vakoojana.

© Wikipedia

Tanssijatar urkki luottamuksellisia tietoja

Baker esiintyi kaikkialla Euroopassa ja hankki muun muassa suurlähetystöistä ja juhlista luottamuksellisia tietoja, jotka hän kirjoitti näkymättömällä musteella nuottipaperille.

Sitten hän toimitti muistiinpanot vastarintaliikkeelle Ranskaan.

Euroopassa oli vahvaa vastarintaa

Toisin kuin monet muut Euroopassa olleet amerikkalaiset, Josephine Baker ei paennut toisen maailmansodan alettua vaan jäi Pariisiin – ja osallistui vastarintaliikkeen toimintaan. Eri puolilla Eurooppaa toimikin paljon rohkeita ihmisiä vastarintaliikkeen riveissä.

Esimerkiksi puolalainen Witold Pilecki hankkiutui vapaaehtoisesti Auschwitzin keskitysleirille vuonna 1940 ja alkoi koota siellä olevia puolalaisia vastarintaan.

Jo ennen saapumistaan leirille Pileckille selvisi, että Auschwitz ei ollut mikään tavallinen vankileiri. Voit lukea Pileckin kokemuksista Auschwitzissa täältä.