Japanin pahimmat sotarikokset

Japanin miehittämässä Kaukoidässä kukoisti väkivalta ja sorto. Niiden uhreiksi joutuivat siviiliväestö, sotavangit ja länsimaalaiset.

Hongkong, joka oli Britannian siirtokunta Kiinassa, kaatui Japanin käsiin muutamassa viikossa vuonna 1941, kun maa aloitti nopean hyökkäyksen kaikkialle Kaukoitään.

Miehitys antoi esimakua elämästä Japanin herruudessa, sillä valloittajat tappoivat ja raiskasivat estoitta. Japanin joukkojen etenemistä seurasi paikallisen väestön, länsimaisten siviilien ja liittoutuneiden sotavankien äärimmäinen alistaminen kaikkialla Kaukoidässä.

Japanin sotilaallinen johto määräsi sotilaat unohtamaan inhimillisyyden kokonaan ja kohtelemaan vallassaan olevia säälimättömästi. Hirmutöiden piti pelotella kaikki pidättäytymään vastarinnasta.

Valtavia bordelleja sotilaille

Raiskaukset olivat yleisiä, ja jopa 200 000 naista pakotettiin seksiorjiksi. Ensin korealaisia ja kiinalaisia houkuteltiin tai huijattiin ”seuralaispalveluun”, mutta lopulta naisia pakotettiin prostituoiduiksi kaikkialla Kaukoidässä. Hongkongissa Japanin miehitystä seuranneina päivinä raiskattiin 10 000 naista.

Naisia alistettiin seksiorjiksi kaikkialla Kaukoidässä. Bordelleihin pakotettiin varsinkin korealaisnaisia.

Nanjingin verilöyly

Japanilaiset valtasivat vuoden 1937 lopussa Nanjingin hallintokaupungin Itä-Kiinassa ja surmasivat kuudessa viikossa miltei 300 000 sotavankia ja siviiliä. Kymmeniätuhansia naisia raiskattiin ja tapettiin.

Singaporen kiinalaisia surmattiin

Kaksisataa pelätyn japanilaisen Kempeitai-sotilaspoliisin jäsentä toteutti vuoden 1942 helmi- ja marraskuussa Singaporen kiinalaisten joukkomurhan. Lähes satatuhatta iältään 18–50-vuotiasta miestä murhattiin, sillä japanilaiset pitivät heitä mahdollisena turvallisuusuhkana..

Liittoutuneiden sotilaat kuihtuivat vankileireillä eläviksi luurangoiksi.

Jaavasta tehtiin orjaleiri

Japani määräsi 4–10 miljoonaa jaavalaista pakkotyöhön Alankomaiden Itä-Intian pääsaarella Jaavalla. Vangit pantiin muun muassa purkamaan kokonainen tehdas ja rautateitä, jotta ne voitiin laivata edelleen Japaniin ja Mantšuriaan. Saarelta vietiin muualle orjatyöhön 270 000 jaavalaista, joista vain 52 000 palasi takaisin kotiin.

Kuoleman työmaa

Vuosina 1942–1943 Japani pakotti 180 000 aasialaista siviiliä ja 60 000 sotavankia rakentamaan 415 kilometrin pituisen rautatien viidakon läpi Siamin Bangkokista Burman Rangooniin. Reitin varrella piti myös rakentaa silta Kwaijoen yli. Joka toinen siviili ja joka neljäs sotavanki kuoli huonojen olojen tai pahoinpitelyn seurauksena.

Manila tuhottiin

Japanilaiset joukot tappoivat kymmenesosan Manilan asukkaista yhdysvaltalaisten lähestyessä kaupunkia helmikuussa 1945. Murhaamista perusteltiin sillä, että paikallisten pelättiin nousevan japanilaisia vastaan. Joukkomurha ja sitä seuranneet taistelut raunioittivat suuren osan Manilasta.

Manilan kaduilla lojui ruumiita, kun amerikkalaiset saapuivat.

Bataanin niemimaan vankimarssi

Noin 10 000 amerikkalaista ja filippiiniläistä sotavankia kuoli huhtikuussa 1942 Filippiineillä Bataanin niemimaan marssilla. Japanilaiset marssittivat heikkoja vankeja sadan kilometrin päähän vankileiriin kuusi päivää ruuatta ja juomatta. Vartijat tappoivat kaikki, jotka kaatuivat tai eivät pysyneet muuten mukana.

Japanilaiset surmasivat kaikki, jotka eivät pysyneet vauhdissa.

Sotavankeja syötiin

Japanilaiset joukot harjoittivat Uudessa-Guineassa myös ihmissyöntiä. Intialaisen sotavangin mukaan japanilaiset vartijat tappoivat ja söivät eräässä leirissä joka päivä yhden sotavangin. Joskus syynä saattoi olla nälkä, mutta japanilaiset upseerit liittivät kannibalismiin myös rituaalinomaisia piirteitä.

Australialainen lentäjä Leonard Sifflet hetkeä ennen kuin Yasuno Chikao katkaisi hänen kaulansa miekalla.

Kuolemanlaivat

Vangittuja liittoutuneiden sotilaita laivattiin Japaniin työleireille. Vangit ahdettiin niin pieneen tilaan, että monet kuolivat janoon, kuumuuteen ja hapenpuutteeseen. Aluksia ei merkitty vankilaivoiksi, ja sukellusveneet upottivat niistä useita.