Japanilaisten ”lohtunaisista” jälleen diplomaattinen kriisi

Japanilaissotilaiden seksiorjikseen pakottamien tuhansien aasialaisnaisten muistomerkki herättää kuohuntaa yli 70 vuotta toisen maailmansodan jälkeen.

Japanin armeijan toisen maailmansodan aikana prostituutioon pakottamien tuhansien kaakkoisaasialaisten naisten muistoksi pystytetty patsas on herättänyt suuttumusta Japanissa.

San Franciscossa on ruosteenvärisellä jalustalla patsas, joka kuvaa kolmea nuorta aasialaista naista.

Naiset seisovat ringissä selät vastakkain toisiaan käsistä pitäen ja tuima katse silmissään.

Patsas on uusi, mutta se herättää eloon muistot vuosikymmenien takaisesta kipeästä asiasta.

Naiset pakotettiin prostituutioon

Patsas pystytettiin aiemmin syksyllä niiden jopa 200 000 aasialaisen naisen muistoksi, joita japanilaiset pitivät ennen toista maailmansotaa ja sen aikana seksiorjina – niin sanottuina lohtunaisina – bordelleissaan.

Japanin armeija perusti bordellit pitääkseen sotilaidensa mielialan ja taistelumoraalin korkealla.

1930-luvun alkuun asti bordellien prostituoidut olivat pääasiassa köyhiä naisia, jotka tarvitsivat kipeästi rahaa, mutta kun Japani valloitti suuria alueita Aasiasta, bordelleihin pakotettiin seksiorjiksi naispuolisia sotavankeja erityisesti Koreasta, mutta myös esimerkiksi Kiinasta ja Filippiineiltä.

Naisilla ei ollut mitään mahdollisuuksia paeta, ja heitä pidettiin nälässä ja pahoinpideltiin Japanin sotilaiden käytössä olevissa bordelleissa.

Korealaisia ”lohtunaisia” japanilaissotilaan kanssa.

© Bridgeman

Japanilaiskaupungin pormestari kimpaantui

Vaikka patsas on yksityisten pystyttämä, San Franciscon pormestari Edwin Lee ilmoitti hiljattain, että kaupunki hyväksyy patsaan, jossa on teksti:

Tämä muistomerkki muistuttaa niistä sadoistatuhansista naisista ja tytöistä, joita on kutsuttu kiertoilmaisulla ’lohtunaiset’ ja joita pidettiin Japanin keisarillisten asevoimien seksiorjina kolmessatoista aasialaisessa Tyynenmeren maassa vuosina__ 1931–1945.

Patsas on monien kansainvälisten medioiden, kuten brittiläisen BBC:n ja yhdysvaltalaisen The New York Timesin, mukaan aiheuttanut kuohuntaa Japanissa.

San Fransisco ja japanilainen Osakan kaupunki ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 1957. Se on tarkoittanut muun muassa kulttuurivaihtoa ja opiskelijayhteistyötä kaupunkien välillä.

Osakan pormestari Hirofumi Yoshimura on nyt uhannut katkaista kaikki suhteet San Franciscoon patsaan vuoksi.

Asia on kuohuttanut ennenkin

Ei ole ensimmäinen kerta, kun vittaukset japanilaisten seksiorjiin sodan aikana ovat aiheuttaneet diplomaattisen kiistan.

Vain muutama viikko ennen Osakan pormestarin ilmoitusta Japanin hallitus protestoi, kun Etelä-Korea kutsui entisen ”lohtunaisen” pääkaupunkiin Souliin virallisille illallisille, joille osallistui muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Aiemmin tänä vuonna toinen korealaista seksiorjaa kuvaava patsas aiheutti kohua Japanissa.

Patsas paljastettiin joulukuussa 2016 Japanin konsulaatin lähellä Etelä-Koreassa Busanin kaupungissa, ja Japani kutsui sen vuoksi tammikuussa 2017 sekä konsulinsa että suurlähettiläänsä kotiin. He kuitenkin palasivat Koreaan huhtikuussa 2017.

Rikos ihmisyyttä vastaan

YK on aiemmin todennut, että japanilaisten järjestelmälliset korealaisten tyttöjen ja naisten raiskaukset sekä heidän käyttämisensä ”lohtunaisina” ennen toista maailmansotaa ja sen jälkeen oli rikos ihmisyyttä vastaan.

Japani onkin monesti (muun muassa vuosina 1965, 1993 ja 2015) esittänyt pahoittelunsa toimistaan toisessa maailmansodassa – myös seksiorjien käytöstä.

Japanin toistuvat pahoittelut ovatkin yksi syy nyt syntyneeseen konfliktiin.

Japanin antautumisen 70-vuotismuistelun merkeissä Japani pyysi joulukuussa 2015 virallisesti anteeksi niiltä kymmeniltätuhansilta korealaisnaisilta, joita sen armeija oli pitänyt seksiorjina.

Tuolloin Japanin ulkoministeri Fumio Kishida välitti pääministeri Shinzo Aben ”vilpittömät pahoittelut ja katumuksen kaikille niille naisille, jotka ’lohtunaisina’ joutuivat kokemaan suurta kärsimystä ja joille aiheutettiin parantumattomia psyykkisiä ja fyysisiä vammoja”.

Lisäksi ulkoministeri painotti, että Japani oli ”tuskallisen tietoinen vastuustaan”.

Anteeksipyyntö ei riitä

Anteeksipyynnön yhteydessä Japani perusti – Etelä-Korean hallituksen painostamana – miljardin Japanin jenin rahaston (noin 7,5 miljoonaa euroa) vielä hengissä olevien ”lohtunaisten” ja heidän lastensa hyväksi.

Etelä-Korean hallitus hyväksyi anteeksipyynnön ja katsoi asian ”loppuun käsitellyksi”, ja lisäksi se lupasi olla enää painostamatta Japania asian vuoksi.

Japanin viranomaisten mukaan asialle on siis pantu piste.

Monille eteläkorealaisille Japanin anteeksipyyntö vuonna 2015 oli kuitenkin riittämätön, ja aktivistit Etelä-Koreassa ja muualla taistelevat siksi edelleen pitääkseen muiston lukuisten naisten julmasta kohtalosta elossa.

He toivovat, että se auttaisi kiinnittämään huomiota siihen, miten yleistä naisiin kohdistuva väkivalta ja raiskaukset ovat sota-aikana.