Public domain

Japanilainen sotarikollinen sai bin Ladenin käsittelyn

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat pelkäsi Japanin sotarikollisista tulevan marttyyreja. Pahimmalla heistä oli siksi erikoinen kohtalo.

Toisen maailmansodan jälkeen japanilainen kenraali Hideki Tojo tuomittiin sotarikoksista. Hirttämisen jälkeen yhdysvaltalaiset polttivat hänen ruumiinsa. Se, mitä tuhkille tapahtui, on pysynyt tähän asti salassa.

Tojo, joka toimi myös pääministerinä vuosina 1941 - 1944, oli vastuussa 14 miljoonan kiinalaisen siviilin kuolemasta sekä sotavankien näännyttämisestä nälkään.
Kirjoittaessaan kirjaa japanilaisista sotarikollisista historioitsija Hiroaki Takazawa Tokion Nihon-yliopistosta kävi läpi asiaan liittyvät dokumentit.

Washington D. C.:ssä kansallisarkistossa hän törmäsi salaiseen asiakirjaan vuodelta 1948, jonka oli allekirjoittanut yhdysvaltalainen majuri.

”Todistan täten, että olen ottanut vastaan ruumiin, valvonut tuhkaamista ja itse sirotellut tuhkat mereen”, kirjoitti majuri Luther Frierson.

Yhdysvaltojen kansallisarkistostosta Takazawa löysi asiakirjan Tojosta.

© Hiroaki Takazawa/Nihon University

Yhdysvallat halusi nöyryyttää Japania

”En yllättynyt, sillä olin kuullut jo huhuja siitä, että sotarikollisten tuhkat siroteltiin mereen. Sen lisäksi, että tällä yritettiin estää maallisten jäännösten mahdollinen palvonta, luulen, että Yhdysvaltojen armeija oli päättänyt vielä nöyryyttää Japania siten, ettei sallinut tuhkien palauttamista maahan”, Takazawa selittää.

Yhdysvaltojen erikoisjoukot käyttivät samaa keinoa ammuttuaan vuonna 2011 Osama bin Ladenin. Se tehtiin, jotta tämän haudasta ei muodostuisi ääriaineksen kokoontumispaikkaa.