Japani paljasti tietoja pahamaineisesta ryhmästä

Japanin viranomaiset ovat julkaisseet sotilasyksikkö ”731”:een kuuluneiden henkilöiden nimiä. Yksikkö teki toisen maailmansodan aikana vaarallisia lääketieteellisiä kokeita tuhansilla vangeilla.

Yli 3 000 ihmistä kuoli yksikkö 731:n lääketieteellisissä kokeissa.

© Bridgeman

Japanin kansallisarkisto on luovuttanut kansalaisryhmälle listan, jossa on vangeilla lääketieteellisiä kokeita tehneen 3 607 japanilaisen sotilaan, lääkärin, sairaanhoitajan, kirurgin ja insinöörin nimet, asema ja muita henkilötietoja.

Asiasta kertoivat monet kansainväliset mediat, kuten brittiläinen the Guardian ja japanilainen the Japan Times.

Kansalaisryhmän johtaja on professori Katsuo Nishiyama Shigan lääketieteellisestä yliopistosta.

”Nyt lähes kaikkien yksikköön kuuluneiden oikeat nimet ja osoitteet on ensimmäistä kertaa paljastettu virallisessa asiakirjassa”, hän kertoi Japan Timesille.

Lääketieteellisiä ihmiskokeita

731 oli salainen yksikkö, joka perustettiin vuonna 1936 kehittämään biologisia aseita Japanin armeijalle.

Yksikkö teki monia julmia lääketieteellisiä kokeita muun muassa kiinalaisille, korealaisille ja neuvostoliittolaisille naisille, lapsille ja miehille.

”Kokeissa” uhreille tehtiin esimerkiksi leikkauksia ilman puudutusta tai nukutusta, heihin tartutettiin lavantautia, koleraa ja tuberkuloosia ja heiltä leikattiin irti raajoja ja elimiä, jotka kiinnitettiin sitten uudelleen.

Kokeiden seurauksena kuoli yli 3 000 vankia.

Olivatko ”apinat” sittenkin ihmisiä?

Kansallisarkisto toimitti Katsuo Nishiyamalle tiedot tämän pyynnöstä.

Nyt Nishiyaman ryhmä tutkii muun muassa sitä, perustuvatko erään yksikköön kuuluneen, sittemmin paljon akateemista arvostusta saaneen tutkijan tutkimusten tulokset todella apinoilla tehtyihin kokeisiin, kuten hän itse väitti, vai pikemminkin sodan aikana tehtyihin ihmiskokeisiin.

Nishiyama harkitsee jopa listan julkaisemista netissä avuksi muille yksikön toiminnasta kiinnostuneille tutkijoille.