Jään alta löytyi toisen maailmansodan aikainen hävittäjä

Voimakas myrsky ”Grönlannin Bermudan kolmiossa” pakotti kahdeksan lentokonetta tekemään hätälaskun vuonna 1942. Nyt asiantuntijat ovat löytäneet yhden koneista.

Kone on samaa tyyppiä kuin se, joka on nyt paikallistettu jään alta.

© Shutterstock

76 vuotta sitten kahdeksan yhdysvaltalaista sotilaslentokonetta joutui tekemään hätälaskun Grönlannin jäätikölle, ja asiantuntijat uskovat nyt paikallistaneensa yhden niistä 91 metriä jään alta.

Löydön teki yhdysvaltalainen Arctic Hot Point Solutions -niminen järjestö lennokin avulla. Lennokkiin kiinnitetty tutka havaitsi jotain jään pinnan alla juuri sillä alueella, jolle lentokoneet tekivät hätälaskun vuonna 1942.

Öljy vahvisti löydön

Etsijät tutkivat paikkaa anturilla maahan poraamansa reiän kautta, ja kun anturi nostettiin ylös, se oli peittynyt hydraulinesteeseen. Punertava aine analysoitiin, ja se ilmeni olevan saman tyyppistä hydraulinestettä kuin esimerkiksi yhdysvaltalaisessa Lockheed P-38 Lightning -hävittäjässä käytettiin.

Kuudesta P-38 -hävittäjästä ja kahdesta B-17 -pommikoneesta koostunut lentue oli matkalla Yhdysvalloista Britanniaan vuonna 1942, kun raju myrsky pakotti koneet laskeutumaan Køgenlahden lähelle Grönlannin itärannikolle.

Grönlannin Bermudan kolmio

”Lahti on Grönlannin Bermudan kolmio. Sää voi muuttua siellä täysin muutamassa minuutissa”, kertoi tutkimusryhmän johtaja Jim Salazar Live Science -uutissivustolle.

Lentäjät pelastettiin, mutta heidän koneensa jäivät jäälle, ja ajan mittaan jää peitti ne. Arctic Hot Point Solutions suunnittelee kaivautuvansa kesällä koneen luo ja nostavansa sen jäästä.