Isä ja poika saivat toisen maailmansodan aikaisen hävittäjän hylyn omakseen

Tanskasta löytyi keväällä pellosta Messerschmitt-hävittäjän hylky. Mikään museo ei ole vaatinut hylkyä, joten sen pelloltaan löytäneet isä ja poika saavat pitää sen.

14-vuotias Daniel Kristiansen ja hänen isänsä saivat perheen pellolta keväältä löytämänsä saksalaisen Messerschmitt-hävittäjän jäännökset omikseen.

© Henning Bagger/Scanpix

14-vuotias Daniel Kristiansen sai keväällä kotitehtäväksi kirjoittaa aineen toisesta maailmansodasta.

Hänen isälleen tuli mieleen isoisänsä kertoma tarina, jonka mukaan perheen pellolle oli toisen maailmansodan aikaan syöksynyt saksalainen hävittäjälentokone.

Lentäjällä oli mukanaan kondomeja

Isä ja poika löysivätkin metallinilmaisimen ja kaivurin avulla ensin koneen osia ja sitten luita ja ammuksia 5-6 metrin syvyydestä, ja he ottivat yhteyttä viranomaisiin.

Nyt kaikki osat on kaivettu ylös, myös lentäjän papereita, josta ilmeni hänen nimensä – Hans Wunderlich – sekä lompakko, jossa oli muun muassa rahaa ja kondomeja.

Kone oli Messerschmitt Bf 109, yksimoottorinen hävittäjä, ja se putosi saksalaisten sotilasasiakirjojen mukaan 10. lokakuuta 1944.

Löytäjä saa pitää

Hans Wunderlichilla ei ole enää sukulaisia elossa, ja artikkelin kirjoitushetkellä ilmeisin vaihtoehto oli, että hänen maalliset jäännöksensä haudattaisiin Tanskaan. Yksikään tanskalainen museo ole vaatinut koneen hylkyä itselleen, ja siksi se on maanomistajan eli Daniel ja Klaus Krisiansenin omaisuutta.

Mitä koneelle tapahtuu?

”Se on hyvä kysymys, sillä emme tiedä vielä. Ensin se asetetaan kuitenkin näytteille. Jos joku haluaa ostaa koneen, voimme keskustella siitä, mutta myyminen ei ole ensisijainen tavoitteemme. Emme kuitenkaan aio pitää sitä täällä”, Klaus Kristiansen sanoo.

Daniel Kristiansen teki kotitehtävänsä, ennen kuin kone löydettiin, ja Klaus Kristiansenin mukaan hän sai tehtävästä hyvän arvosanan.