II maailmansodan veteraanilentokone nousee taas siivilleen

Brittiläisestä tehtaasta löytyi mittaamattoman arvokas piirroskokoelma, jonka avulla aiotaan rakentaa uudelleen II maailmansodan legendaarinen Mosquito-pommikone.

Vasta löydetty kokoelma sisältää yli 20 000 teknistä piirrosta ja kaaviota. Tämä piirros on nimeltään "Mosquito Mk I, Tropics".

© THE PEOPLE’S MOSQUITO / Wiki Commons

Kaikki eivät edes huomaa törmäävänsä historiallisesti merkittäviin aarteisiin.

Onneksi brittiläinen insinööri oli kuitenkin tarkkana löytäessään yli 20 000 mikrofilmipiirrosta sisältävän kokoelman vanhan tehtaan nurkasta Chesterin kaupungissa.

Insinööri teki löytönsä viime tingassa, sillä koko tehdas purettiin vain joitakin päiviä myöhemmin.

Se oli onni jälkipolvien kannalta. Piirrokset nimittäin sisältävät tiettävästi ainoan täydellisen kokoelman Mosquito-lentokoneen rakennepiirroksia.

Mosquito henkiin piirrosten avulla

The People’s Mosquito -järjestö haluaa nyt nostaa legendaarisen lentokoneen takaisin ilmojen teille piirrosten avulla.

Sen ainoana tehtävänä on vuodesta 2011 lähtien ollut kunnostaa maahan syöksynyt Mosquito ja palauttaa se lentokuntoon.

Löydetyistä piirroksista saattaa paljastua teknisiä yksityiskohtia, jotka ovat lentokoneen jälleenrakentamisen kannalta olennaisia ja historiallisesti päteviä ja auttavat rakentamaan koneen nykyajan turvallisuusmääräysten mukaisesti.

Puulentokoneet ikääntyvät nopeammin

Britannian ilmavoimien vuonna 1941 käyttöön ottama Mosquito on monessakin mielessä poikkeuksellinen lentokone.

Ennen kaikkea siksi, että se valmistettiin puusta. Britit nimittäin halusivat säästää alumiinia sotaponnisteluiden aikana.

Vaikka puusta pystyikin rakentamaan pommikoneen, joka oli yhtä kevyt ja vikkelä kuin hävittäjä, materiaalilla oli myös heikkoutensa:

Puu lahoaa, joten lentokone hapertuu huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi metallirakenteiset Spitfiret, joita on säilynyt lentokuntoisina vuosikymmenien ajan.

Kun brittiläisellä Mosquitolla lennettiin viimeksi – näytöksessä vuonna 1996 – se syöksyi maahan ja molemmat lentäjät menehtyivät.