Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hyökkäys Puolaan: Stuka-koneet kävivät salamasotaa taivaalta

Useiden vuosien valmistelujen ja jatkuvasti kasvavan uhittelun jälkeen Hitler päästi aikaisin aamulla 1. syyskuuta 1939 armeijansa hyökkäämään Puolaan. Hyökkäystä oli kestänyt vain puoli tuntia, kun Stukat jo osoittivat käyttökelpoisuutensa.

Stuka-koneet lensivät eturintamassa Puolaan

Saksan joukot olivat ylittäneet Puolan rajan vasta puoli tuntia aiemmin, kun Stuka-lentokoneet jo osoittivat arvonsa. 1. syyskuuta 1939 kello 4.26 lentokoneet tekivät tärkeitä pommituksia Tczewin kaupungissa Puolassa, kun ne pommittivat paikkoja, joista puolalaisten piti räjäyttää kaupungin tärkeä silta.

Puolalaiset halusivat räjäyttää Veikselin yli kulkevan sillan, jotta saksalaiset eivät pääsisi kuljettamaan joukkojaan sitä pitkin joen yli junalla. Stukat onnistuivat tehtävässään, mutta Saksan maajoukot myöhästyivät, joten silta tuhottiin sittenkin.

Tehtävä on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, miten Junkers Ju 87, joka oli syöksypommittaja, saksaksi Sturzkampfflugzeug eli "Stuka", raivasi saksalaisille tietä Puolan valtauksessa.

Stuka oli tarkkuusase

Stuka oli hidas lentokone ja lähes puolustuskyvytön vihollisen hävittäjiä vastaan, mutta se oli erittäin tehokas raivaamaan tietä eteneville joukoille. Sen syöksypommitukset olivat erittäin tarkkoja, joten se pystyi tuhoamaan Puolan panssarivaunuja, tykkejä ja asemia niin, että vihollinen oli jo valmiiksi rampa saksalaisten panssarivaunujen ja jalkaväen päästessä paikalle.

Stukalla saattoi tehdä lähes pystysuoria syöksyjä erittäin lähelle kohdetta, minkä ansiosta kokemattomatkin lentäjät onnistuivat Stukalla saamaan täysosuman joka neljännellä kerralla, mikä oli huimasti paljon parempi tarkkuus kuin muilla pommittajilla.

Video: Stuka hyökkäämässä Puolaan

Alla olevassa videossa näet Hitlerin Stukan hyökkäävän Puolaan yläilmoista. Videossa on englanninkielinen selostus.

Lue myös:

Toinen maailmansota

Stuka: Hitlerin pelätty ”purkinavaaja”

12 minuuttia
Hitler

Miksi Hitler jakoi Puolan Stalinin kanssa?

1 minuuttia
Toinen maailmansota

Hitler ja Stalin aikoivat tuhota Puolan

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota