NurPhoto/Getty Images

Viimeinen Auschwitzin vapauttajista on kuollut

Holokaustin silminnäkijä järkyttyi nähdessään leirin nälkiintyneet vangit, ja elämä toi hänen eteensä vielä lisää julmuuksia.

Viimeinen elossa ollut Auschwitzin keskitysleirin vapauttamiseen osallistunut neuvostosotilas on kuollut. Puna-armeijan David Dushman ehti ensimmäisten joukossa natsi-Saksan pahamaineisimman keskitysleirin liepeille 27. tammikuuta 1945. Dushman kertoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa viime vuonna:

”Saapuessamme näimme nuo ihmisraukat aitojen takana. Mursimme aidan tankeillamme ja jaoimme vangeille ruokaa.”

Itsekin juutalaista syntyperää oleva Dushman näki omin silmin natsien julmuuksien tulokset:

”Siinä he seisoivat, vanginpuvuissaan – se oli hirveää, järkyttävää.”

Kuten Auschwitzin kauhuista henkiin jääneet, Dushman oli itsekin onnekas selvitessään sodan melskeistä. Niistä 12 000 sotilaasta, jotka alun perin muodostivat hänen divisioonansa, vain 69 oli elossa sodan päättyessä.

Juutalaisia lapsia Auschwitzin piikkilanka-aidan takana.

© Alexander Voronzow and others in his group

Todisti olympialaisten terrori-iskua

Dushmanista tuli taitava miekkailija ja myöhemmin Neuvostoliiton naisten joukkueen valmentaja. Valmentajana hän osallistui Münchenin olympialaisiin vuonna 1972 ja todisti Israelin urheilijoihin kohdistunutta terrori-iskua.

”Kuulimme kiväärinlaukauksia ja helikopterin säksätystä. Asuimme aivan Israelin joukkuetta vastapäätä. Olimme järkyttyneitä”, Dushman kertoi myöhemmin.

Dushman muutti länteen 1990-luvulla ja kuoli juutalaisessa sairaalassa Münchenissä 98-vuotiaana.