Sota - Holokausti

Auschwitz-Birkenau

Syksyllä 1941 Auschwitziin tuotiin tuhansia neuvostoliittolaisia sotavankeja. Leiriä piti laajentaa, ja vangit pantiin rakennustöihin.

Auschwitz jäi pieneksi

Vuonna 1941 Auschwitzin keskitysleirin tilat eivät enää riittäneet vankien kasvavalle määrälle. Vastatulleet sotavangit pantiin kuivaamaan ja tasoittamaan soista maastoa kahden kilometrin päässä pääleiristä, ja sinne alettiin rakentaa Auschwitz II:ta, joka sai nimen Birkenau.

Birkenauhun tuli neljä kaasukammiota krematorioineen, ja siitä tuli Auschwitzin juutalaisten joukkotuhon keskus. Aluksi junaraiteet eivät ulottuneet aivan Birkenauhun asti vaan loppuivat leirin pääportin eteen. Siinä karjavaunuilla tuodut vangit jaoteltiin välittömästi saavuttuaan eri ryhmiin.

Ihmisiltä otettiin heidän kaikki omaisuutensa, joka vietiin leirin varastoihin. Työkykyiset lähetettiin sen jälkeen ns. karanteenialueelle, missä heidät nujerrettiin fyysisesti ja henkisesti kapinayritysten estämiseksi. Sitten heidät lähetettiin naisten ja miesten parakkeihin. Lapset, vanhukset ja työkyvyttömät lähetettiin suoraan kaasukammioihin.

Tältä Auschwitz näytti

Birkenauta laajennettiin jatkuvasti siihen asti, kun puna-armeija alkoi lähestyä vuonna 1944. > Tästä näet, miltä keskitysleiri näytti:

Polttohaudat

Kun krematoriot olivat ylikuormittuneita, juutalaisvangit polttivat ruumiit suurissa joukkohaudoissa Birkenaun laidalla.

Niissä poltettiin yhteensä 107 000 ruumista.

Kanada

Varastorakennukset olivat täynnä matkalaukkuja, vaatteita, silmälaseja ja kultahampaita, jotka oli varastettu murhatuilta.

Juutalaisvangit olivat ristineet varaston ironisesti Kanadaksi lännen kultamaan mukaan.

Tavaroiden lajittelu oli haluttua työtä, sillä siinä pääsi käsiksi vankien mukanaan tuomiin ruokatarvikkeisiin.

Krematoriot II ja III

Kaasukammiot ja krematoriot olivat koivujen takana.

Supertehokkaissa tuhoamislaitoksissa voitiin surmata ja hävittää 4 000 ihmistä vuorokaudessa.

Käymälät

Junarata

Vuonna 1944 raiteita jatkettiin leirin sisälle asti vain noin sadan metrin päähän kaasukammioista tappamisen tehostamiseksi.

Käymälät

10 000 vangin käytössä oli 58 wc:tä niiden muutaman minuutin ajan, kun vessassa käynti oli aamuisin sallittua. Vangit ulostivat sinne, missä olivat hädän sattuessa, ja punatauti levisi leirissä.

Karanteenileiri

Tänne tuotiin uudet vangit. Vangit tekivät jopa 18 tuntia vuorokaudessa ruumiillista työtä, kuten ojankaivuuta tai kosteikkojen kuivatusta.

Joskus heitä saatettiin myös esimerkiksi seisottaa tuntikausia kädet sivuille ojennettuina.

Leirissä oli 4 000–6 000 vankia kerrallaan enintään kahdeksan viikon ajan.

Lue myös:

Holokausti

Puolalainen vastarintamies meni vapaaehtoisesti Auschwitziin

18 minuuttia
Holokausti

7 vaikuttavaa elokuvaa holokaustista

5 minuuttia
Holokausti

Väite: Kaasukammiot olivat ruumishuoneita

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!