Aiemmin salatut YK:n arkistot kertovat uutta tietoa muun muassa keskitysleireistä ja juutalaisten kansanmurhasta. Kuvassa Auschwitzin keskitysleiriltä hengissä selvinneitä lapsia aikuisten vanginpuvuissa.

© Creative Commons

Salaiset arkistot holokaustista avattu kaikille

YK:n toisen maailmansodan aikaiset aiemmin salatut arkistot on nyt avattu julkisuuteen. Asiakirjoista selviää muun muassa, että liittoutuneet tiesivät holokaustista jo ennen kuin ensimmäiset keskitysleirit löydettiin.

tiistai 25. huhtikuuta 2017 teksti Karine Kirkebæk

Tuhansia tärkeitä asiakirjoja on pidetty 70 vuotta visusti salassa julkisuudelta.

YK:n sotarikoskomission arkistoissa on vankkaa todistusaineistoa Saksan toimista toisen maailmansodan ajalta.

Arkistot antavat kuvan siitä, miten YK ja liittoutuneet yrittivät saada natsi-Saksaa vastuuseen sotarikoksista jo sodan aikana.

Keskitysleireistä tiedettiin

Arkistoista selviää, että liittoutuneet esittivät syytteitä Hitleriä ja tämän apureita vastaan jo sodan vielä ollessa käynnissä – eivätkä vasta sodan jälkeen esimerkiksi Nürnbergin oikeudenkäynnissä.

Lisäksi asiakirjat paljastavat, että liittoutuneet tiesivät jo joulukuussa 1942, että natsit olivat tappaneet ainakin 2 miljoonaa juutalaista.

Jo tuolloin Yhdysvallat ja Britannia esittivät julkilausuman juutalaisvainoista – vaikka kuluikin vielä 2,5 vuotta, ennen kuin neuvostojoukot löysivät ensimmäiset keskitysleirit Puolasta.

Syytteitä Hitleriä vastaan sodan aikana

Yksi mielenkiintoinen paljastus on, että YK:n sotarikoskomissio yritti saada Hitlerin suoraan vastuuseen Tšekkoslovakiassa tapahtuneesta verilöylystä.

Hitler ja Himmler antoivat kesäkuussa 1942 määräyksen teloittaa 173 miestä Lidicen kylässä. 

Tutkimuskeskus Wiener Libraryn johtaja Ben Barkow kertoi HISTORY-verkkojulkaisulle, että komission yritys voidaan nähdä lähinnä periaatteellisena eleenä.

”Mutta se oli siitä huolimatta tärkeä signaali”, Barkow totesi. 

Arkisto on julkisena verkossa

Holokausti- ja kansanmurhatutkimusta tukeva Lontoon The Wiener Library on nyt julkaissut arkistot.

Arkistoon pääsee tutustumaan The Wiener Libraryn sivustossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...