Disney

Minisarja ”A Small Light” sytyttää toivon kipinän pimeyteen

”A Small Light”-sarja on kaunis kuvaus Frankin perheen ja heidän hollantilaisen auttajansa ja suojelijansa Miep Giesin traagisesta tarinasta, jota leimaavat järkkymätön urheus ja lähimmäisenrakkaus.

”Aivan tavallinen sihteeri, perheenäiti tai teinikin voi omalla tavallaan tuoda vähän valoa pimeään huoneeseen.”

Näin totesi Otto Frankin sihteeri Miep Gies, joka auttoi Frankin perhettä piiloutumaan, kun saksalaiset alkoivat kuljettaa Hollannin juutalaisia tuhoamisleireille.

”A Small Light” -sarjassa pääosassa ei poikkeuksellisesti ole traagisen kohtalon kokenut teinityttö Anne Frank vaan hänen isänsä Otto Frank ja tämän pitkäaikainen sihteeri Miep Gies.

Gies oli Frankin perheen hyvä ystävä, ja hän auttoi Frankeja piileskelemään Otto Frankin yrityksen salaisessa siivessä Amsterdamissa vuosina 1942–1944.

Katso sarjan traileri:

Video

Ilmiantajan paljastettua piilopaikassa majailleet kahdeksan juutalaista ja SS:n vietyä heidät keskitysleirille Miep Gies löysi Anne Frankin kuuluisan päiväkirjan ja talletti sen jälkipolville.

Gies selvisi sodasta hengissä ja kuoli satavuotiaana vuonna 2010. Hän sai runsaasti tunnustusta toimistaan toisen maailmansodan aikana: Alankomaiden kuningatar löi hänet ritariksi ja Israelin valtio myönsi hänelle arvonimen ”Vanhurskas kansojen joukossa”. Itse hän ei kuitenkaan kokenut olevansa sankari.

”Tein vain sen, mitä jokainen kunnon ihminen olisi tehnyt”, Gies väitti viimeiseen asti.

Frankin perheen traagisesta kohtalosta huolimatta minisarja ei ole tarina surusta ja epätoivosta vaan rohkeudesta, idealismista ja järkkymättömästä lähimmäisenrakkaudesta.

Sarjassa on kahdeksan jaksoa, ja sen on katsottavissa Disney Plus -palvelussa.