Photo 12 / Imageselect

Milloin liittoutuneet saivat tietää holokaustista?

Ei ollut mikään salaisuus, että natsit vainosivat ja tappoivat juutalaisia, mutta Hitlerin tuhoamisleirien kauhistuttava laajuus selvisi vasta sodan lopussa.

Liittoutuneet tiesivät jo vuosia ennen toisen maailmansodan päättymistä, että natsit tappoivat juutalaisia.

Saksassa vierailleet yhdysvaltalaistoimittajat kertoivat keväällä 1942, että natsit ”vainosivat avoimesti” juutalaisia Baltiassa ja olivat jo silloin surmanneet siellä ehkä 100 000 juutalaista.

© Shutterstock

Tuhannet keskitysleirivangit menettivät henkensä vielä vapautuksen jälkeen, kun heidän elimistönsä ei kestänyt yllättävää ravinnonsaantia. Normaaliin ruokavalioon palaaminen kesti eloonjääneiltä pitkään.

Myöhemmin samana vuonna Puolan pakolaishallitus julkaisi Lontoossa raportin, joka vahvisti, että natsit vangitsivat ja tappoivat Puolan juutalaisia järjestelmällisesti.

Tieto julkaistiin myös brittiläisissä ja yhdysvaltalaisissa lehdissä. ”Juutalaisten joukkomurha – yli 1 000 000 kuollut sodan alkamisen jälkeen”, London Times julisti.

  1. joulukuuta 1942 yhdysvaltalainen radiotoimittaja Edward R. Murrow totesi: ”Miljoonia ihmisiä, joista useimmat ovat juutalaisia, on otettu kiinni ja murhattu säälimättömän tehokkaasti. Ei pidä enää puhua ’keskitysleireistä’, nyt voidaan puhua vain ’tuhoamisleireistä’.”

Neljä päivää myöhemmin Britannia, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto antoivat julistuksen, jossa todettiin, että Saksa ”toteuttaa Hitlerin aikeita hävittää juutalaiset Euroopasta”.

Useimmat keskitysleireistä vapautettiin sodan lopulla, kun saksalaiset vetäytyivät muun muassa Puolasta.

Photo 12 / Imageselect

Vanginpukuja

käyttivät vain nuorimmat ja vahvimmat vangit, jotka oli määrätty pakkotyöhön. Vanginpuvun raidoituksen tarkoitus oli vaikeuttaa paenneiden vankien piiloutumista.

Taskuja

oli lähinnä vain hallinnollisia tehtäviä suorittavien vankien vanginpuvuissa. Taskuihin saattoi piilottaa esimerkiksi ylimääräisiä ruoka-annoksia.

Yhdysvaltalaiset

vapauttivat Dachaun vangit 29. huhtikuuta 1945. Leiriä käytettiin todisteena sotarikosoikeudenkäynnissä saksalaisia vastaan. Valtaosa leirin johdosta tuomittiin kuolemaan.

Holokaustin laajuus selvisi silti vasta, kun keskitysleirejä alettiin vapauttaa vuosina 1944–45.

”Joukkomme kohtasivat käsittämättömän hirveitä näkyjä, ääniä ja hajuja – väärinkäytökset olivat niin valtavia, ettei niitä voinut tajuta”, yhdysvaltalaiskenraali kuvaili.