Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milloin liittoutuneet saivat tietää holokaustista?

Ei ollut mikään salaisuus, että natsit vainosivat ja tappoivat juutalaisia, mutta Hitlerin tuhoamisleirien kauhistuttava laajuus selvisi vasta sodan lopussa.

Photo 12 / Imageselect

Liittoutuneet tiesivät jo vuosia ennen toisen maailmansodan päättymistä, että natsit tappoivat juutalaisia.

Saksassa vierailleet yhdysvaltalaistoimittajat kertoivat keväällä 1942, että natsit ”vainosivat avoimesti” juutalaisia Baltiassa ja olivat jo silloin surmanneet siellä ehkä 100 000 juutalaista.

© Shutterstock

Tuhannet keskitysleirivangit menettivät henkensä vielä vapautuksen jälkeen, kun heidän elimistönsä ei kestänyt yllättävää ravinnonsaantia. Normaaliin ruokavalioon palaaminen kesti eloonjääneiltä pitkään.

Myöhemmin samana vuonna Puolan pakolaishallitus julkaisi Lontoossa raportin, joka vahvisti, että natsit vangitsivat ja tappoivat Puolan juutalaisia järjestelmällisesti.

Tieto julkaistiin myös brittiläisissä ja yhdysvaltalaisissa lehdissä. ”Juutalaisten joukkomurha – yli 1 000 000 kuollut sodan alkamisen jälkeen”, London Times julisti.

  1. joulukuuta 1942 yhdysvaltalainen radiotoimittaja Edward R. Murrow totesi: ”Miljoonia ihmisiä, joista useimmat ovat juutalaisia, on otettu kiinni ja murhattu säälimättömän tehokkaasti. Ei pidä enää puhua ’keskitysleireistä’, nyt voidaan puhua vain ’tuhoamisleireistä’.”

Neljä päivää myöhemmin Britannia, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto antoivat julistuksen, jossa todettiin, että Saksa ”toteuttaa Hitlerin aikeita hävittää juutalaiset Euroopasta”.

Useimmat keskitysleireistä vapautettiin sodan lopulla, kun saksalaiset vetäytyivät muun muassa Puolasta.

Photo 12 / Imageselect

Vanginpukuja

käyttivät vain nuorimmat ja vahvimmat vangit, jotka oli määrätty pakkotyöhön. Vanginpuvun raidoituksen tarkoitus oli vaikeuttaa paenneiden vankien piiloutumista.

Taskuja

oli vain harvalla keskitysleirivangilla. Niitä käyttivät lähinnä hallinnollisia tehtäviä suorittavat vangit. Taskujen ansiosta vangit pystyivät piilottamaan ruoka-annoksia.

Yhdysvaltalaiset

vapauttivat Dachaun vangit 29. huhtikuuta 1945. Leiriä käytettiin todisteena sotarikos­oikeudenkäynnissä saksalaisia vastaan. Valtaosa leirin johdosta tuomittiin kuolemaan.

Holokaustin laajuus selvisi silti vasta, kun keskitysleirejä alettiin vapauttaa vuosina 1944–45.

”Joukkojamme kohtasi käsittämättömän hirveitä näkyjä, ääniä ja hajuja – väärinkäytökset olivat niin valtavia, ettei niitä voinut tajuta”, yhdysvaltalaiskenraali kuvaili.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota