Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi keskitysleirivangit tatuoitiin?

Toisen maailmansodan aikaan natsit halusivat tehokkaan tavan tunnistaa Auschwitzin keskitysleirin vangit. Aluksi vankinumero ommeltiin vangin vaatteisiin, mutta sitten keksittiin tehokkaampi tapa.

Shutterstock

Natsit tatuoivat vankinumerot vankien ihoon vain Auschwitzin kuolemanleirillä, missä he tappoivat arviolta noin 1,1 miljoonaa ihmistä.

Tarkoitus oli järjestelmällistää vankien käsittelyä ja helpottaa vankien tunnistamista esimerkiksi teloituksissa tai siirroissa. Vankinumerot otettiin käyttöön vuonna 1940, jolloin ne ommeltiin vangin vaatteisiin hänen saapuessaan leiriin.

Aluksi tatuointi tehtiin rintaan, mutta sitten se alettiin tehdä kyynärvarteen.

© Imageselect

Kun tappamisvauhti Auschwitzissa kiihtyi nopeasti, tunnusluvun ompeleminen vaatteisiin osoittautui liian hitaaksi, ja lisäksi uhreilta oli usein riisuttu vaatteet, joissa tunnusnumero oli. Vuonna 1941 vankinumero alettiinkin tatuoida vankien ihoon.

Se tehtiin aluksi vangin rintaan metallisella piikkileimasimella painamalla, mutta kun sekin osoittautui liian aikaa vieväksi, jotkut vangit pantiin tatuoimaan numero piikeillä muiden käsivarsiin.

Natsit eivät tatuoineet ainoastaan juutalaisia vaan kaikenlaisia vankeja, jotka lähetettiin Auschwitzin leirikompleksiin, kuten sotavankeja ja natsien poliittisia vihollisia. Niiden harvojen poikkeuksien joukossa, joihin ei tatuoitu vankinumeroa, olivat etnisesti saksalaiset vangit.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota