Carsten Koall/Getty Images
Hautajaiset Keisari Vilhelmin rotuhygieniainstituutti

Mengelen uhrit saivat vihdoin rauhan

16 000 natsi-Saksan rotuhygieniakokeissakin käytettyä luunpalasta on vihdoin haudattu asianmukaisesti. Luut ovat peräisin Kaiser Wilhelm -instituutista, jossa muun muassa Josef Mengele teki ihmiskokeitaan.

Vuonna 2014 Berliinistä löydettiin ainakin 54 natsien uhrin luiden palasia. Nyt ne on vihdoin laskettu haudan lepoon.

”Aikaa on kulunut, mutta meidän velvollisuutemme on antaa uhreille rauha – vaikka emme tiedä edes heidän nimiään”, toteaa Berliinin Vapaan yliopiston FUB:n presidentti Günter Ziegler.

Luut löydettiin yliopiston alueelta arkeologisissa kaivauksissa, ja ne ovat luultavasti peräisin ennen natsi-Saksan romahtamista vuonna 1945 suoritettujen rasististen ihmiskokeiden uhreilta.

Opinahjoa kutsuttiin natsihallinnon aikana ”Keisari Wilhelmin rotuhygieniainstituutiksi”, ja siellä tehtiin eri vähemmistöryhmille mittauksia ja kokeita, jotka johtivat usein koehenkilöiden kuolemaan.

Kaivauksissa löytyi 16 000 luufragmenttia

Kaivauksissa on löydetty tähän mennessä peräti 16 000 luun palasta. Yliopisto päätti tietoisesti olla selvittämättä, keille luut kuuluivat, sillä se pelkäsi luokittelun ruokkivan natsien kokeidenkin taustalla olevaa rasistista ajattelutapaa.

On kuitenkin mahdollista, että luut liittyvät muun muassa instituutissa työskennelleen pahamaineisen lääkärin Josef Mengelen ihmiskokeisiin.

Instituutin silloisen käytännön mukaisesti luissa on merkintöjä, jotka paljastavat niiden alkuperän. Merkintöjen perusteella suuri osa luista on peräisin Saksan Afrikan-siirtomaista.

Berliinissä järjestettyihin hautajaisiin kutsuttiin noin 230 henkilöä mukaan lukien muun muassa juutalaisten ja afrikkalaisten järjestöjen edustajia.

Saksan siirtomaa Kamerun

Osa löydetyistä 16 000 luunpalasesta saattoi kuulua Saksan entisten siirtomaiden, kuten Kamerunin, kansalaisille.

© Public Domain, Das Bundesarchiv