NARA & MANHATTAN DA & Dorotheum
Dachau, Egon Schiele, Fritz Grünbaum

Kuuluisat museot palauttivat miljoonien arvosta natsien varastamia tavaroita

Natsit lähettivät vuonna 1938 juutalaisen taidekeräilijän Fritz Grünbaumin Dachaun keskitysleirille ja varastivat hänen maalauksensa. Vuosien taistelun jälkeen ne on nyt palautettu hänen sukulaisilleen.

Hitler liitti maaliskuussa 1938 Itävallan suur-Saksan valtakuntaansa. Muutamaa viikkoa myöhemmin natsit pidättivät juutalaisen kabareetaiteilijan ja näyttelijän Fritz Grünbaumin ja lähettivät hänet Dachaun keskitysleirille.

Samalla he takavarikoivat Grünbaumin huomattavan kokoelman itävaltalaisen taiteilijan Egon Schielen maalauksia.

Grünbaumin perhe on yrittänyt vuosikausia saada varastetut tavarat takaisin. Nyt he ovat vihdoin onnistuneet.

Palauttaminen päätti maalausten myrskyisän matkan. Natsit leimasivat Schielen maalaukset ”rappiotaiteeksi" – dekadenteiksi, sopimattomiksi ja moraalittomiksi – ja myivät ne ulkomaille.

Välittäjien kautta ne päätyivät yksityisten keräilijöiden ja eräiden Amerikan hienoimpien taidemuseoiden, kuten New Yorkin Museum of Modern Artin (MoMA) ja kalifornialaisen Santa Barbaran taidemuseon (Santa Barbara Museum of Art) käsiin.

Fritz Grünbaumin oma kohtalo oli vielä kovempi. Hän kuoli Dachaussa vuonna 1941, virallisesti sydänpysähdykseen.

Hänen vaimonsa Elisabeth kuoli saksalaisten keskitysleirillä Minskissä seuraavana vuonna.

Varastetut taideteokset ovat miljoonien arvoisia

Grünbaumin sukulaiset ovat kuitenkin pyrkineet saamaan vuodesta 2018 lähtien maalaukset takaisin perheen omistukseen Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän keinoin – ja nyt he ovat vihdoin onnistuneet.

Egon Schiele ja Franz Grünbaum

Itävaltalainen taidemaalari Egon Schiele (oik.) kuoli vain 28-vuotiaana, mutta häntä pidetään yhtenä modernismin suurista taiteilijoista. Franz Grünbaum (vasemmalla) oli tunnettu ohjaaja, näyttelijä, laulaja ja taiteenystävä sotien välisessä Wienissä.

© Dorotheum & Theater Museum Wien

Seitsemän MoMA:sta ja muualta saatua maalausta luovutettiin hiljattain perheelle New Yorkin syyttäjänvirastossa järjestetyssä seremoniassa.

"Fritz Grünbaum ja hänen vaimonsa Elisabeth eivät koskaan saaneet arvokkaita taideteoksiaan takaisin ennen ennenaikaista kuolemaansa, mutta heidän muistonsa elää edelleen. Luovutamme tänään nämä arvokkaat esineet oikeille omistajilleen syvästi ja nöyrästi kunnioittaen", sanoi Ivan J. Arvelo Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirastosta, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa talousrikollisuuden torjunta.

Teosten kokonaisarvo on 9,5 miljoonaa dollaria eli noin 8,9 miljoonaa euroa.

Kolme muuta taideteosta luovutetaan perheelle lähiaikoina.