Imageselect
Pius XII holokausti Vatikaani

Kritisoitu paavi tiesi juutalaisten tuhosta

Hiljattain löydetty asiakirja paljastaa, että paavi Pius XII sai tietää Natsi-Saksan toteuttamasta juutalaisten kansanmurhasta mutta päätti vaieta siitä.

Paavi Pius XII tiesi enemmän natsi-Saksan juutalaismurhista kuin tähän asti on oletettu. Vatikaanin omien lähteiden vainosta kertovista raporteista huolimatta hän ei kertonut tiedoistaan Yhdysvaltojen hallitukselle.

Saksalaiset historiantutkijat saivat asiasta todisteita tutkittuaan Vatikaanin maaliskuussa avaamia arkistoja, jotka sisälsivät paavi Pius XII:n sota-aikaisia asiakirjoja.

Yhdysvallat kysyi Vatikaanin mielipidettä

Die Zeit- ja Washington Post -lehdet, jotka molemmat olivat haastatelleet tutkijaryhmän johtajaa Hubert Wolfia, kertoivat amerikkalaisen diplomaatin toimittaneen syyskuussa 1942 Vatikaanille salaisen raportin.

Raportti perustui juutalaisen Jewish Agency -järjestön tietoihin, ja sen mukaan Puolassa Varsovassa ja sen lähialueilla oli murhattu 100 000 ja Ukrainassa Lvivissä 50 000 juutalaista.

Yhdysvallat kysyi Vatikaanilta, pystyisikö se omien verkostojensa kautta vahvistamaan raportin tiedot. Wolfin mukaan asiakirjoista selviää, että Vatikaani oli saanut jo kuukausi aiemmin Lvivin kreikkalaiskatoliselta piispalta tiedon 200 000 juutalaisen murhasta Ukrainassa.

Todisteita antisemitismistä Vatikaanissa

Syyskuussa paavi sai myös varoituksia Varsovan joukkomurhasta italialaiselta liikemieheltä. Vatikaani ilmoitti kuitenkin Yhdysvalloille, että salaista raporttia ei voitu vahvistaa.

Wolfin mukaan paavin virkamies epäili sisäisessä muistiossa juutalaisten raporttia sillä perusteella, että juutalaisilla ”on taipumusta liioitteluun” ja että ”itämaiset” – viittaus Lvivin piispaan – ”eivät ole tunnettuja rehellisyydestään”.

Wolf sanoo, että juutalaisvastainen muistio osoittaa, miten paavi koko sodan ajan vaikeni holokaustista.

Hänen mukaansa raskauttava muistio jätettiin tarkoituksella pois niistä tuhansista asiakirjoista, joita Vatikaani aikanaan julkaisi puolustaakseen paavi Pius XII:ta, jota oli kritisoitu ankarasti siitä, että tämä ei koskaan julkisesti tuominnut holokaustia.

Paavin puolustajat ovat puolestaan huomauttaneet, että paavi kehotti sodan aikana katolisia luostareita ja muita laitoksia piilottamaan paossa olevia juutalaisia ja pelasti siten tuhansia henkiä.