Sobibórin keskitysleirillä lasin takana esillä olevat luut ja tuhka kertovat tapahtuneista hirmutöistä. Leiriltä löytyi jäännöksiä kahdesta rakennuksesta, joissa oli kummassakin neljä kaasukammiota. Vuonna 1965 alueelle pysytettiin kaksi muistokiveä.

Kaasukammiot todistivat, että keskitysleiri oli olemassa

Puolalainen Sobibórin keskitysleiri hävitettiin maan tasalle – leirin kaasukammioiden löytäminen edellytti arkeologisia kaivauksia.

maanantai 22. joulukuuta 2014

Historiallinen löytö Sobibórissa

Arkeologit ovat löytäneet kaasukammioiden jäännöksiä paikalta, jossa aiemmin sijaitsi Sobibórin keskitysleiri. Puolassa sijainneelta keskitysleiriltä oli etsitty todisteita juutalaisten joukkomurhista kahdeksan vuoden ajan. Tutkijat arvioivat, että natsit tappoivat Sobibórissa jopa 250 000 ihmistä toisen maailmansodan aikana.

Natsit piilottivat jäljet istutuksilla

Keskitysleiri oli toiminnassa huhtikuusta 1942 lokakuuhun 1943, jolloin noin puolet leirin 600 vangista nousi kapinaan ja pakeni. Useimmat paenneista jäivät kiinni ja heidät tapettiin. Natsit sulkivat leirin, jyräsivät sen rakennukset maan tasalle ja istuttivat alueelle puita hirmutöidensä salaamiseksi.

"Kukaan kaasukammioiden alueella työskennelleistä juutalaisista ei jäänyt henkiin. Siksi löytö on tärkeä todiste murhattujen vankien kärsimyksistä", holokaustin tutkija David Silberklang sanoi The Times of Israel -lehdelle.

Ehkä sinua kiinnostaa...