Joukkomurhapaikalta Liettuasta löytyi pakotunneli

Arkeologit ovat löytäneet pakotunnelin, jonka juutalaisvangit kaivoivat käsillään ja lusikoilla toisen maailmansodan aikana.

80 vankia kaivoi tunnelin kuopasta paikasta, jossa natsit olivat murhanneet tuhansia juutalaisia.

© Juliux, Wikimedia

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt Liettuasta juutalaisten vankien vuonna 1943 kaivaman pakotunnelin, kertoi Israel Antiquities Authority lehdistötilaisuudessa viime viikolla.

Arkeologit muun muassa Hartfordin yliopistosta löysivät 30,5 metriä pitkän tunnelin tutkittuaan maata uusilla kuvantamismenetelmillä.

Vangit pakenivat Paneriain verilöylyä

Vangit kaivoivat tunnelin paetakseen Paneriain tuhoamispaikalta, joka sijaitsi lähellä Vilnaa Liettuassa.

Heinäkuusta 1941 elokuuhun 1944 saksalaiset SS-sotilaat ja natsien liettualaiset liittolaiset ampuivat ja heittivät joukkohautoihin jopa 100 000 ihmistä, minkä jälkeen ruumiit poltettiin.

80 juutalaisvankia joutui osallistumaan kammottavaan ruumiiden tuhoprosessiin, kun natsit vuonna 1943 pakottivat heidät kaivamaan ruumiita ylös suurista maakuopista, polttamaan ne ja hautaamaan tuhkat.

Pako oli ainoa mahdollisuus

Vangit tiesivät, että kun he olisivat suorittaneet kammottavan tehtävänsä, olisi heidän vuoronsa kuolla, joten he laativat pakosuunnitelman. He kaivoivat käsillään ja lusikoilla 76 päivässä tunnelin kuopasta, jossa heitä pidettiin vankeina, ja 15. huhtikuuta 1944 he olivat valmiit pakenemaan metsään.

Vartijat olivat kuitenkin kuulleet epäilyttäviä ääniä kuopasta ja ennättivät pysäyttämään useimmat pakenijat. 12 vankia pääsi kuitenkin pakoon, ja heistä 11 selvisi sodasta hengissä.

”Tämä on ihmeellinen esimerkki siitä, miten ihminen voi selviytyä jopa pahimmasta ajateltavissa olevasta tilanteesta menettämättä toivoaan jäädä henkiin”, sanoi tutkimusryhmän johtaja, Hartfordin yliopiston arkeologi Richard Freund.

Puolan juutalaiset Vilnan getosta ohjattiin kuoppaan pitkin kuvassa kahden puun välissä näkyvää ramppia.

© Wikimedia