Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hollannin Schindler pelasti tuhansia holokaustilta

Uudessa kirjassa kerrotaan, miten hollantilainen Jan Zwartendijk pelasti natsien vainolta vielä enemmän juutalaisia kuin Oskar Schindler.

United States Holocaust Memorial Museum

Schindlerin lista -elokuva teki 1 200 juutalaista työntekijäänsä holokaustilta pelastaneesta Oskar Schindleristä maailmankuulun vuonna 1993. Uuden The Just -kirjan mukaan hollantilainen Jan Zwartendijk pelasti kuitenkin monin kerroin enemmän ihmisiä kuin Schindler.

Zwartendijk toimi Kaunasissa Liettuassa Alankomaiden konsulina kesällä 1940, kun hänen puheilleen tuli Puolasta paenneita juutalaisia. Virallisesti Zwartendijk ei saanut auttaa heitä, mutta kaksi epätoivoista juutalaista antoi hänelle idean.

He anoivat viisumeita Etelä-Amerikan edustalla sijaitsevalle Alankomaihin kuuluneelle Curaçaolle, mutta Alankomaiden Baltian suurlähettiläs vastasi heille sähkeessä: ”Curaçaoon matkustamiseen ei tarvita viisumia, koska kuvernööri päättää, kuka saa matkustusluvan, ja hän myöntää lupia vain harvoin.”

Zwartendijk kirjoitti juutalaisten passiin vain lauseen ensimmäisen osan – ”Curaçaoon matkustamiseen ei tarvita viisumia” – ja leimasi sitten passin konsulaatin leimalla.

Juutalaisia murhattiin Liettuassa avoimesti. Maan noin 210 000 juutalaisesta noin 195 000 kuoli, kun saksalaiset saapuivat vuonna 1941. Myös loukkuun jääneitä Puolan juutalaisia ammuttiin tai kaasutettiin.

© Vilna Gaon State Jewish Museum

6 000 juutalaista pääsi pakoon

Zwartendijkin ansiosta juutalaiset pystyivät matkustamaan Neuvostoliiton halki vapauteen. Kesän 1940 aikana Zwartendijk leimasi 2 139 passia, joista moni oli myönnetty perheille, ja kaikkiaan hän auttoi noin 6 000:ta juutalaista pakenemaan natseilta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota