Photo collection Anne Frank House, Amsterdam

Entinen FBI-agentti paljasti Anne Frankin ilmiantajan

Kuuden vuoden tutkimusten jälkeen kansainvälinen tutkijaryhmä on valmis kertomaan, kuka ilmiantoi Anne Frankin natseille.

DNA-analyysejä, tekoälyä ja valtavia tietomassoja käyttäen kansainvälinen asiantuntijaryhmä pyrki selvittämään, kuka paljasti juutalaisen Anne Frankin piilopaikan ja aiheutti siten hänen kuolemansa. Entisen FBI-tutkijan Vince Pankoken johdolla työskennellyt asiantuntijaryhmä selvitti kysymystä kuusi vuotta ja tarjoaa vihdoin vastauksen kysymykseen hiljattain julkaistussa kirjassa The Betrayal of Anne Frank.

Vuonna 1944 Anne Frank perheineen oli piilotellut natseilta jo kahden vuoden ajan varastorakennukseen tehdyssä salaisessa huoneessa. Mutta 2. elokuuta joku paljasti natseille Frankin perheen piilopaikan.

Pankoken ryhmä kävi läpi tapauksen johtolankoja, kuten nimettömän kirjeen, jonka Anne Frankin isä sai sodan jälkeen. Jäljet johtivat Arnold van den Bergh -nimiseen mieheen, joka toimi notaarina yrityksessä, joka myi juutalaisilta varastettua taidetta. Ostajien joukossa oli esimerkiksi natsien ylimpään johtoon kuulunut Hermann Göring.

Uusimpien tutkimusmenetelmien mukaan van den Bergh on varsin todennäköinen vaihtoehto, joten hänen nimeään ei ole suinkaan vetäisty hatusta. Monet historioitsijat ovat jo aiemmin epäilleet notaaria, jota on pidetty todennäköisimpänä syyllisenä.

Arnold van den Berghiä epäiltiin syylliseksi jo vuonna 1963, kun Anne Frankin isän palkkaama yksityisetsivä tutki miehen toimia. Yksityisetsivä kuitenkin päätyi siihen tulokseen, ettei van den Bergh ollut syyllinen. Monet Anne Frank -asiantuntijat ovat edelleen samaa mieltä. Uutta teosta on kritisoitu todisteiden puutteesta.

© Stadsarchief Amsterdam

Notaari halusi pelastaa oman nahkansa

Pankoken tutkimuksissa kävi ilmi, että van den Bergh – joka oli itsekin juutalainen – antoi todennäköisesti ilmi muita juutalaisia pelastaakseen itsensä ja oman perheensä.

Van den Bergh olin alun perin onnistunut saamaan papereihinsa merkinnän ”ei-juutalainen”, mutta hänen petoksensa paljastui sodan kuluessa. Tutkimuksen mukaan hän alkoi tämän jälkeen ilmiantaa muita juutalaisia pelastaakseen itsensä ja perheensä.

Hän onnistui pitämään tyttärensä poissa keskitysleiriltä, mutta kahdeksasta varastorakennuksessa piilotelleesta juutalaisesta vain Anne Frankin isä selvisi keskitysleiriltä hengissä.